Єврокомісія у грудні збирається почати переговори про вступ України до ЄС - Politico

Єврокомісія у грудні збирається почати переговори про вступ України до ЄС - Politico

Укрінформ
Європейський Союз готується розпочати переговори з Україною про її майбутній вступ до ЄС, офіційне оголошення очікується в грудні.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Politico з посиланням на дипломатичні кола.

За словами одного з дипломатів ЄС, після ухвалення звіту про прогрес Єврокомісія зробить заяву, яка спонукатиме держави-члени до початку переговорів щодо вступу України.

До грудня Європейська рада має ухвалити відповідне рішення.

Читайте також: Литовський правник не виключає, що НАТО може включитися у війну ще до вступу України

Хоча Україна може не виконати всі сім умов до того часу, коли глави європейських держав і урядів зберуться на саміт в середині грудня, лідери мають намір зробити політичну заяву, яка санкціонує переговори.

«Мета полягає в тому, щоб у грудні досягти політичної згоди щодо початку переговорів», - цитує видання одного з дипломатів. За його словами, юридичне рішення про прийом України може бути ухвалене до початку 2024 року.

Таким чином лідери країн ЄС надішлють позитивний сигнал стосовно майбутнього членства України.

Читайте також: У Гранаді лідери ЄС обговорять перспективи розширення та війну в Україні

Відповідаючи на запитання, наскільки Україна просунулася у виконанні семи критеріїв для вступу, дипломат сказав, що прогрес є обнадійливим, і лише одна сфера – щодо меншин – видається проблематичною в короткостроковій перспективі.

Раніше президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн у своєму щорічному зверненні до Європарламенту заявила, що майбутнє України в ЄС.

Читайте також: Єврокомісія розморозить фонди Угорщини заради підтримки України - FT

Рішення про початок офіційних переговорів щодо вступу має політичні та юридичні наслідки. Для того, щоб розпочати переговори, Україна юридично зобов'язана виконати сім умов, викладених Єврокомісією, включаючи проведення судової реформи та боротьбу з корупцією.

Нагадаємо: країни Євросоюзу в червні надали Україні статус кандидата на членство. ЄК в листопаді має оприлюднити звіт про те, як вона та інші держави-кандидати виконують умови вступу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-