Пентагон попередив Конгрес, що гроші на військову допомогу для України закінчуються

Пентагон попередив Конгрес, що гроші на військову допомогу для України закінчуються

Укрінформ
Американське оборонне відомство має близько 5,4 мільярда доларів для надання військової допомоги Україні. Цього вистачить десь на шість місяців, якщо обсяги витрат будуть такими ж, як зараз.

Як передає Укрінформ з посиланням на АР, про це йдеться в листі заступника глави Пентагону з фінансів Майкла Маккорда, надісланому лідерам Конгресу.

У листі міститься заклик поновити фінансування України, оскільки ухвалений в суботу тимчасовий бюджетний законопроєкт, що діятиме до 17 листопада, не передбачає допомоги Києву.

Читайте також: Держдеп закликав Конгрес США вжити заходів для продовження підтримки України

Маккорд повідомив лідерам Палати представників і Сенату, що з 25,9 млрд доларів, виділених Конгресом на поповнення військових запасів, що надходили в Україну, залишилося 1,6 млрд. Ця зброя включає мільйони артилерійських снарядів, ракети та вибухівку, критично важливі для контрнаступу, спрямованого на повернення українських територій, захоплених Росією.

Водночас США додатково мають близько 5,4 млрд доларів для надання зброї та військової техніки зі своїх запасів. Ці кошти виявилися після того, як на початку року Пентагон зрозумів, що помилково завищив вартість уже надісланого озброєння. Загалом таким чином додалося 6,2 млрд доларів, частина з них була використана упродовж останніх місяців.

Читайте також: Штати готують новий пакет допомоги Україні - Білий дім

Маккорд зазначив, що США повністю вичерпали довгострокове фінансування в рамках Ініціативи сприяння безпеці України.

У листі він наголосив, що без додаткового фінансування США будуть змушені затримати або скоротити постачання систем ППО, боєприпасів, безпілотників і техніки для прориву оборонних конструкцій, які є «критично важливими й невідкладними зараз, коли Росія готується до зимового наступу».

Читайте також: Допомога Україні: Білий дім впевнений у двопартійній підтримці

За даними видання The Wall Street Journal, яке посилається на власні джерела, за нинішніх обсягів витрат наявних коштів Пентагону для допомоги Україні вистачить ще приблизно на шість місяців. Там вказують на цифру у 5,2 мільярда доларів, що складає приблизно 12% від загальної допомоги у сфері безпеки в розмірі 43,9 мільярда доларів США, яку США надіслали в Україну після вторгнення Росії.

Президент Джо Байден заявив у неділю, що за жодних обставин не можемо допустити, «щоб підтримка України з боку Америки була перервана».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-