Данія підтримує створення Українського фонду для військової підтримки на €20 мільярдів

Данія підтримує створення Українського фонду для військової підтримки на €20 мільярдів

Укрінформ
Данія підтримує створення так званого Українського фонду для військової підтримки України в розмірі 20 мільярдів євро на наступні чотири роки в рамках Європейського фонду миру.

Про це у Києві перед початком виїзної зустрічі у форматі Ради міністрів ЄС із закордонних справ сказав керівник зовнішньополітичного відомства Данії Ларс Люкке Расмуссен, повідомляє Укрінформ.

«Радий оголосити сьогодні, що ми маємо намір відкрити новий офіс від нашого посольства в Миколаєві. За запитом Президента Зеленського ми беремо на себе окрему відповідальність за відновлення Миколаєва та усього цього регіону. У четвер офіс у Миколаєві вже буде діяти», - зазначив данський урядовець.

Він зауважив, що зустріч європейських міністрів закордонних справ у Києві є демонстрацією потужної підтримки Європейським Союзом боротьби України за свободу та відновлення територіальної цілісності.

Расмуссен підкреслив, що міністри закордонних справ країн ЄС в Києві обговорять, зокрема, результати Вільнюського саміту НАТО, продовження військової підтримки України з боку ЄС. У цьому контексті він зазначив, що Данія підтримує створення так званого Українського фонду для військової підтримки України в розмірі 20 мільярдів євро на наступні чотири роки в рамках Європейського фонду миру. За словами міністра, Данія робить суттєвий внесок у підтримку України, що виводить її в число країн-лідерів з військової допомоги для України.

Читайте також: ЄС планує створити фонд для підтримки армії УкраїниPolitico

Відповідаючи на запитання щодо реакції на невключення допомоги для України у «тимчасовий» бюджет США та на риторику певних політиків щодо «недостатнього» внеску від ЄС, він зауважив, що Європа вже відіграє вагому роль у підтримці України.

«Якщо подивитися на цифри, ми вже нарощуємо нашу підтримку. Ми готові робити навіть більше», - сказав міністр закордонних справ Данії.

Він нагадав, що Данія разом із Нідерландами є лідерами в коаліції з надання винищувачів F-16 для України за потужної підтримки США.

«Хочу скористатися нагодою, щоб оголосити про внесок Данії у створення під егідою США фонду із боротьбі проти кібернетичних загроз», - додав данський урядовець.

Як повідомлялося, сьогодні у Києві відбувається виїзне засідання Ради міністрів ЄС із закордонних справ під головуванням високого представника ЄС Жозепа Борреля.

Минулої суботи обидві палати Конгресу США схвалили законопроєкт, який дозволяє продовжити до 17 листопада фінансування уряду США в умовах відсутності бюджету на новий фінансовий рік. При цьому до витратної частини бюджету не був включений пакет допомоги для України.

Читайте також: Чехія, Данія і Нідерланди домовилися щодо військової допомоги Україні

ЄС продовжує опрацьовувати ініціативу високого представника Борреля щодо створення "спецфонду" на зброю для України на 20 мільярдів євро на період 2024-2027 років, який Рада ЄС має намір розглянути та затвердити до кінця цього року.

У вересні Данія оголосила про виділення 12-го пакета військової допомоги для України в обсязі 5,8 мільярда данських крон (830 мільйонів доларів), з яких 4,3 мільярда буде виділено цього року, 1,4 мільярда у наступному, ще 52 мільйони - у 2025-му році. Ця допомога включатиме танки і боєприпаси до них, бойові машини піхоти, зенітні гармати тощо.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-