Північна Македонія в ООН: Росія має вивести окупаційні війська з України

Північна Македонія в ООН: Росія має вивести окупаційні війська з України

Укрінформ
Скоп’є засуджує російську агресію проти України і наполягає на безумовному виведенні окупаційних військ з території незалежної країни.

Про це під час виступу на загальних дебатах 78-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку заявив в п’ятницю президент Македонії Стево Пендаровський, передає кореспондент Укрінформу.

Як зазначив північномакедонський лідер, жорстока російська агресія проти України порушує статут ООН і принципи міжнародного права і є найбільшою кризою міжнародної безпеки від часів Другої світової війни з “глобальними наслідками, які відчуваються на всіх континентах”. За його словами, страждання українського народу з кожним днем війни посилюються, а небезпека ще більшої ескалації ситуації “стає все більш очевидною”.

Читайте також: Північна Македонія висилає трьох російських дипломатів

“Ми рішуче засуджуємо російську агресію проти України, як це зробила велика кількість членів ООН, і виступаємо за безумовне виведення російських окупаційних сил, повагу до суверенітету і територіальної цілісності України у міжнародно визнаних кордонах”,- підкреслив Пендаровський.

За словами лідера балканської країни, війна Росії проти України - це найбільш очевидний приклад загрози світовій безпеці. Він назвав невипадковими слова генсека ООН, який нещодавно попередив, що “ризик ядерної катастрофи сьогодні перебуває на найвищому рівні від завершення Холодної війни”.

“Попередження виходить з самого верху організації і має бути тривожним сигналом для всіх тверезо думаючих лідерів”,- констатував президент Північної Македонії.

Читайте також: Президент Чорногорії в ООН запевнив у твердій підтримці України

Відтак, він підкреслив, що настав час “заглушити барабани війни” і відновити повагу до статуту ООН, керуючись принципами незалежності, суверенітету і територіальної цілісності країн як головного сенсу існування організації.

Пендаровський зауважив, що війна проти України створює атмосферу загальної непередбачуваності і постійної кризи, зокрема у продовольчому й енергетичному секторі. Він наголосив, що нестача продовольства ставить під загрозу існування бідних прошарків населення планети, провокуючи гуманітарну катастрофу безпрецедентних масштабів в багатьох частинах світу.

Читайте також: Реформа ООН — це навряд, але поставити РФ на місце можна

“Ми повністю підтримуємо зусилля генсека ООН щодо відновлення угоди про експорт українського зерна через Чорне море. Ми вважаємо абсолютно неприйнятним використання продовольства й енергоносіїв в якості зброї для реалізації воєнних чи політичних цілей”,- наголосив президент Північної Македонії.

Як повідомлялося, 19 - 25 вересня у Нью-Йорку відбувається тиждень високого рівня Генасамблеї ООН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-