Дуда: Суперечка щодо збіжжя не перекреслить українсько-польські відносини

Дуда: Суперечка щодо збіжжя не перекреслить українсько-польські відносини

Укрінформ
Суперечка щодо збіжжя є дрібною частиною українсько-польських відносин, і вона не вплине на весь доробок співпраці між Києвом та Варшавою.

Про це під час виступу у Познані на конгресі з відбудови України Common Future («Спільне майбутнє») заявив президент Польщі Анджей Дуда, передає кореспондент Укрінформу.

Як зазначив польський лідер, багато хто із занепокоєнням сприйняв події й обмін висловлюваннями між українцями й поляками, що мали місце останнім часом у ЗМІ і на політичних форумах.

«Хочу вам сказати наступне: для мене співпраця й підтримка України має історичне значення, я кажу це з повною серйозністю… Я не вірю, що одна політично-правова суперечка може перекреслити такий капітал і доробок, який ми створили. Я не маю жодних сумнівів, що суперечка про постачання збіжжя з України на польський ринок є абсолютно дрібною частиною усіх польсько-українських відносин. Я не вірю, що в нормальних умовах це у значній мірі може вплинути (на відносини Києва і Варшави – ред.)», – підкреслив Дуда.

Читайте також: СОТ оприлюднила запит України щодо врегулювання зернової суперечки з країнами ЄС

Він додав, що це справа, яку «просто треба вирішити».

Президент РП зазначив, що на «ці неприємні, часом болючі заяви» треба подивитися з «людської сторони», адже це все відбувається у період російських бомбардувань українських міст і сіл, коли на війні щодня гинуть українські військові.

«Це час величезних людських емоцій, політики теж є людьми», – зауважив Дуда.

Він закликав польський бізнес активно долучатися до процесу відбудови України і не звертати увагу на політичні суперечки, які часом з’являються у відносинах між обома країнами.

Під час виступу президент РП підкреслив, Україна має перемогти у війні з російським агресором і відкинути його з окупованих територій. За його словами, Польща від початку війни активно підтримує Україну у різних аспектах.

Читайте також: Дуда натякнув, що Польща і надалі передаватиме Україні зброю

Дуда висловив упевненість, що завдяки міжнародній підтримці країн, які по-дружньому налаштовані до України, українська держава відбудується і стане процвітаючою державою, «пов’язаною з Польщею нитками дружби і союзництва, яке триватиме сотні років».

«Я глибоко в це вірю», – підсумував польський лідер.

У відносинах між Україною і Польщею триває так звана зернова криза. З 16 вересня Польща в односторонньому порядку, всупереч позиції Єврокомісії, безстроково заблокувала імпорт українського збіжжя (пшениця, кукурудза, соняшник, ріпак) на внутрішній ринок, зберігаючи при цьому транзит цих культур через територію країни.

Читайте також: Дуда закликає шукати «золоту середину» у суперечці з Україною щодо збіжжя

У відповідь Україна подала на Польщу, а також Угорщину, яка вчинила схожим чином, скаргу до СОТ. Київ також розглядає можливість запровадження дзеркальних кроків у відповідь на дії Польщі.

Упродовж кількох наступних днів мають зустрітися міністри сільського господарства обох країн, які повинні знайти вихід з кризової ситуації.

Фото: ОПУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-