Берлін закликав продовжити роботу в напрямку ядерного роззброєння

Берлін закликав продовжити роботу в напрямку ядерного роззброєння

Укрінформ
Країни повинні проявити політичну волю та продовжити роботу над Договором про заборону виробництва розщеплюваних матеріалів.

З таким закликом виступила міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок під час заходу щодо угоди про заборону виробництва розщеплюваного матеріалу в кулуарах Генеральної Асамблеї ООН 20 вересня, передає Укрінформ.

«Усі держави повинні нарешті розчистити шлях для початку переговорів. І особливу відповідальність у цьому плані несуть держави, які мають значний ядерний потенціал», - сказала Бербок.

Читайте також: Бербок заявила про необхідність реформування ООН

Вона нагадала, що робота щодо початку переговорів заблокована протягом трьох десятиліть. Водночас, після десятиліть обміну думками між експертами, вони знають, як міг би виглядати Договір про заборону виробництва розщеплюваних матеріалів. Прогрес, на її думку, є питанням політичної волі.

Міністерка не вважає марним працювати над договором у світі, «де постійний член Ради Безпеки ООН веде агресивну війну, щоб підкорити собі свого сусіда, і в якій криза розповсюдження та ядерне озброєння ставлять під сумнів суть Договору про нерозповсюдження».

За її словами, саме зараз такі договори потрібні як ніколи, оскільки розщеплюваний матеріал є «динамітом» для ядерної зброї.

Читайте також: Глава МАГАТЕ сподівається, що Росія не передасть КНДР технології ядерної зброї

Як перший крок, за словами німецького політика, усі держави повинні оголосити та підтримувати добровільний мораторій на виробництво розщеплюваного матеріалу для використання в ядерній зброї. Вона закликала Китай – єдину ядерну державу-учасницю ДНЯЗ, яка ще не оголосила про такий мораторій – зробити це негайно.

"Зараз настав час працювати над контролем над ядерною зброєю, тому що ми всі хочемо підтримувати світовий порядок, який базується на чітких правилах – на міжнародному праві та нашому Статуті ООН, а контроль над ядерною зброєю є важливою частиною цього порядку, тому, що зараз це має вирішальне значення для світового порядку, в якому міжнародне право та загальні правила мають пріоритет", - сказала Бербок.

Читайте також: Росія віддала перевагу війні над дипломатією - Шольц

Як повідомлялось, цього тижня в Нью-Йорку проходить ГА ООН, на полях якої організовано різноманітні заходи. Німеччину них представляють канцлер та три міністри.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-