ООН має поєднати зусилля для досягнення справедливого та стійкого миру в Україні - президент Болгарії

ООН має поєднати зусилля для досягнення справедливого та стійкого миру в Україні - президент Болгарії

Укрінформ
Генеральна Асамблея ООН має поєднати зусилля з пошуку шляхів для відновлення справедливого та стійкого миру в Україні на основі основоположних принципів Хартії Організації.

Про це сьогодні у Нью-Йорку у промові перед учасниками Генеральної Асамблеї ООН заявив президент Болгарії Румен Радев, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Відновлення миру й безпеки є нашим найбільш невідкладним пріоритетом. Минуло вже 19 місяців відтоді як постійний член Ради Безпеки ООН розв’язав агресивну війну проти сусідньої країни, порушуючи принципи Хартії ООН та міжнародного права. З першого дня Болгарія рішуче засудила агресію Російської Федерації проти України. Кожен день цієї війни загрожує глобальному миру та безпеці. Вона переростає у війну на виснаження, кидає виклик соціальному та економічному розвитку по усьому світу», - наголосив болгарський лідер.

Читайте також: Блінкен в ООН: Українці не здаються, не здамося і ми

Він зауважив, що останні події свідчать про розмивання єдності в Чорноморському регіоні, що вражає, зокрема, країни, які є сусідами України. Саме тому, за його словами, важливим пріоритетом 78-ї сесії ГА ООН має бути пошук модальностей, які можуть прокласти шлях до відновлення миру в Україні.

«Нам необхідна потужна політична воля, дипломатія та активні переговори про досягнення широкого, справедливого та стійкого миру, на основі міжнародно визнаних положень Хартії ООН», - додав Радев.

Він також заявив, що Болгарія глибоко занепокоєна рішенням Російської Федерації вийти з Чорноморської зернової ініціативи. Руйнування Росією берегової інфраструктури в Україні та обмеження судноплавства у Чорному морі, підкреслив він, призводять до подальшої ескалації глобальної продовольчої небезпеки, особливо в країнах «Глобального півдня», і ця ціна цієї війни є дуже високою.

Читайте також: Науседа в ООН закликав відкрити ще більше зернових «коридорів солідарності»

Він зауважив, що виклики з відновлення миру й безпеки постають по усьому світу – будь-то Близький Схід, Сирія, Ємен або Афганістан. Але наразі увага міжнародного співтовариства прикута саме до подій в Україні, тому що цей конфлікт дедалі більше загрожує перерости у глобальну конфронтацію. Тож збереження людського життя є однаково невідкладним завданням для усього світу.

«Болгарія є рішучим прихильником ядерного роззброєння та нерозповсюдження. Ми вітаємо діалог між ядерними державами з побудови заходів довіри. Водночас рішення Росії зупинити свою участь в договорі START (Новий СНО – Договір про обмеження стратегічних наступальних озброєнь – ред.) є приводом для великого занепокоєння. Її (Росії – ред.) намір розгорнути ядерну зброю в Білорусі підриває стратегічну стабільність та загальну архітектуру безпеки. Ми закликаємо Росію дотримуватися власних зобов’язань відповідно до Спільної заяви від січня 2022 року про запобігання ядерній війні та про уникнення гонки озброєнь», - сказав Президент Болгарії.

Наприкінці вступу з трибуни ООН він закликав до реформування РБ ООН, який має підвищити свою ефективність, відповідальність та прозорість своєї діяльності. Зокрема, за словами болгарського лідера, це стосується вдосконалення системи спільного «спонсорування» резолюцій та застосування права вето під час голосування.

Читайте також: У Болгарії заявили, що протести проти імпорту українського збіжжя спровокувала Росія

«Реальна реформа Ради Безпеки залишається важким та чутливим завданням. Болгарія хотіла би бачити більшу ефективність Ради Безпеки ООН у виконанні своїх головних обов’язків. Створення принаймні ще одного місця непостійного члена для групи країн Східної Європи залишається пріоритетом під час майбутньої реформи РБ ООН», - заявив Радев.

Як повідомлялося, 19 - 25 вересня у Нью-Йорку відбувається тиждень високого рівня Генасамблеї ООН.

Фото: Wikipedia

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-