Президент розповів про механізм реалізації української Формули миру

Президент розповів про механізм реалізації української Формули миру

Відео
Укрінформ
Президент України Володимир Зеленський під час засідання Ради Безпеки Організації Об‘єднаних Націй розповів про механізм реалізації української Формули миру.

Про це повідомляє Укрінформ. 

"Я хочу, щоб для всіх у світі було чітко зрозуміло, що саме Україна пропонує, коли ми звертаємося до націй світу із закликом приєднуватись до спільної роботи над реалізацією Формули миру. Кожна держава може проявити своє лідерство в межах того чи іншого або кількох, або всіх пунктів Формули миру", – сказав він.

За словами Зеленського, згідно з пунктами Формули миру, формуються групи, в яких працюють радники лідерів держав із питань національної безпеки і дипломатичні представники. Глава Української держави зазначив, що в цих групах визначається перелік рішень та нормотворчих пропозицій, які мають бути імплементовані, щоб реалізувати відповідний пункт Формули миру.

Відео: Офіс Президента

"Ми готові провести установчий саміт лідерів. Далі – десять конференцій на рівні радників, дипломатичних представників, голів парламентів згідно із десятьма пунктами Формули миру. Згодом ці проєкти, підготовлені радниками, виносяться на розгляд лідерів держав на відповідному заключному саміті. Таким чином, усі нації світу, які поважають мир, можуть реально взяти участь у поверненні миру", – додав Президент України.

Читайте також: Інституції ООН мають бути епіцентром роботи над українською Формулою миру - Зеленський

Зеленський наголосив, що співпраця – це завжди ключове слово для України в міжнародних відносинах. "Саме це слово ключове і для миру. Тож, хай панує мир! Хай сильніші стають наші з вами інституції та наша співпраця", – резюмував глава Української держави.

Як повідомляв Укрінформ, Формула миру, вперше озвучена Президентом України Володимиром Зеленським на саміті G20 у листопаді 2022 року, містить 10 пунктів: радіаційна та ядерна безпека; продовольча безпека; енергетична безпека; звільнення всіх полонених і депортованих; виконання Статуту ООН і відновлення територіальної цілісності та світового порядку; виведення російських військ та припинення бойових дій; повернення справедливості, отже, трибунал для винних в агресії та компенсація збитків; протидія екоциду; гарантії безпеки для України задля недопущення ескалації; фіксація закінчення війни.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-