Віцеспікерка Кондратюк запропонувала п’ять кроків до реформування ООН

Віцеспікерка Кондратюк запропонувала п’ять кроків до реформування ООН

Укрінформ
Заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк у своїй колонці «П‘ять кроків до реформування ООН» поділилася власним баченням змін в організації.

Про це повідомляє пресслужба Апарату Верховної Ради, передає Укрінформ.

У колонці в «Українській правді» Кондратюк констатувала, що «Організація Об’єднаних Націй, створена відразу після Другої світової війни, — колись тріумф гуманізму, ода світової єдності заради миру — втрачає свій унікальний статус».

«Українці її нещадно критикують: за повну безпорадність, бездіяльність, зашореність. Росіяни, як завжди цинічно, зневажають і користуються бюрократичними зачіпками, завдяки яким країна-агресор не просто залишається непокараною, а ще й всідається в головні крісла ООН і править балом. І це найглибше дно. Або потонути, або відштовхнутися», — зауважила вона.

Водночас віцеспікерка підкреслила, що світ змінюється під впливом України, адже світові лідери на вересневій сесії Генасамблеї ООН фактично в один голос заговорили про необхідність рішучих змін та реформування ООН.

«Наполягаючи на реформі, дозволю собі накреслити 5 першочергових кроків», — зазначила Кондратюк.

Читайте також: Настав час оновити міжнародні інституції - Генсек ООН

Віцеспікерка накреслила 5 першочергових кроків:

  1. Виключити Росію з Радбезу ООН як таку, що самовільно і безпідставно отримала місце в Радбезі як правонаступниця СРСР, не пройшовши необхідні процедури повторного вступу до організації.
  2. Передбачити в статуті автоматичне виключення з Ради Безпеки чи навіть зі всієї організації країну, яка вчинила акт військової агресії проти іншої країни.
  3. Розширити склад постійних членів Ради Безпеки.
  4. Позбутися права вето як такого, натомість виробивши альтернативний механізм ухвалення рішень.
  5. Пропрацювати механізм включення до складу Радбезу країни, яка зазнає військової агресії, на період війни. Це означає, що Україна має стати постійним членом Радбезу на той час, поки триває війна.

«Я дуже щиро сподіваюся, що ця сесія Генасамблеї в Нью-Йорку дасть відповіді на запитання про те, чи всесильна демократія і чи існує в світі система безпеки», — резюмувала Кондратюк.

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський виступив на загальних дебатах 78-ї сесії Генеральної асамблеї Організації Об’єднаних Націй, де наполіг на змінах в ООН.

Читайте також: Бербок заявила про необхідність реформування ООН

Зокрема, на цьому також наголосили президент США, прем’єр-міністр Японії та лідери Європейського Союзу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-