Україна підтвердила, що говоритиме про репарації в Гаазі, якщо буде розгляд справи по суті

Україна підтвердила, що говоритиме про репарації в Гаазі, якщо буде розгляд справи по суті

Укрінформ
Україна підтвердила, що репарації будуть важливою складовою у рамках процесу за Конвенцією про заборону геноциду, якщо буде відповідне рішення справи по суті.

Про це сказав посол з особливих доручень МЗС України Антон Кориневич під час спілкування з журналістами в Міжнародному суді ООН, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Справа в тому, що слово репарації у цій справі звучало ще з березня 2022 року, а точніше, ще в нашому Application. В нашій заяві від 26 лютого 2022 року. Одразу там було зазначено: перший із запитів України - репарації. Тобто, безумовно ми говоримо про репарації, якщо буде вже відповідне рішення справи по суті. Але це не ця стадія, це вже інша стадія - якщо суд вирішить, що він має юрисдикцію розглядати справу по суті. А якщо буде рішення справи по суті, ми дійсно будемо говорити про те, що репарації потрібні. Російська Федерація порушила один із ключових міжнародних договорів у міжнародному праві, який є, як ви чули сьогодні, одним з основоположних для системи захисту прав людини. Але тут треба зазначити, що це репарації, які стосуються конкретно цієї справи. Ви знаєте, що уряд України працює над ширшим питанням компенсаційного механізму. Це все ніби частини одного питання, але все-таки це стосується саме цієї справи”, - пояснив він.

Кориневич також підкреслив, що завдання юридичної команди України на цьому етапі — зробити все для того, щоби з точки зору права і фактів показати, що суд має юрисдикцію слухати справу по суті.

“Це наше найголовніше зараз завдання. Звичайно, що нам хочеться бачити рішення суду про наявність у нього юрисдикції, і перехід на наступну стадію справи - слухання по суті якомога швидше”, - зазначив Кориневич.

Таким чином ключовим є встановлення юридичного факту, що Росія - порушник норм міжнародного права. Після встановлення такого факту можна вже переходити до питання репарації, але це питання може порушуватися на останній стадії розгляду справи. Окремо, вже після винесення рішення по суті.

Читайте також: Росія перевернула Конвенцію про геноцид з ніг на голову - Україна у суді ООН

Як повідомляв Укрінформ, у Міжнародному суді ООН в Гаазі проходять публічні слухання попередніх заперечень, висунутих Росією у справі щодо звинувачень у геноциді за Конвенцією про запобігання злочину геноциду та покарання за нього.

Справа стосується тлумачення, застосування та виконання Конвенції 1948 року. У позові Україна зокрема вимагає притягнути агресора до відповідальності за спотворення поняття геноциду.

Україну підтримали 32 країни, які долучилися до цієї справи.

Суд проведе слухання щодо юрисдикції, і якщо визнає її і те, що позов є повністю або частково прийнятним, то наступним етапом буде розгляд справи по суті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-