Україна сподівається на важливі політичні рішення від ЄС - Стефанішина

Україна сподівається на важливі політичні рішення від ЄС - Стефанішина

Укрінформ
Україна попри нинішню ситуацію щодо експорту зерна розраховує на політичну та військову підтримку від ЄС та сподівається до кінця року отримати від Євросоюзу важливі політичні сигнали на шляху до членства у Спільноті.

Про це заявила віцепрем'єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина, яка на запрошення Іспанського головування в ЄС бере участь у неформальній зустрічі з європейськими урядовцями перед засіданням Ради міністрів ЄС із загальних справ у Брюсселі, передає кореспондент Укрінформу.

«Це запрошення є дійсно дуже важливим для нас. Це той момент, коли ми завершуємо більшу частину внутрішньої трансформації, необхідної для прийняття важливих політичних рішень… Сподіваюся, що незважаючи на «зернову» ситуацію, ЄС буде дотримуватися всіх військових та політичних зобов’язань, стоятиме поряд з Україною, підтримуватиме український спротив, а також наші зусилля з трансформації, реформування та зміцнення демократії та інституцій. Саме про це ми будемо говорити сьогодні», - зазначила Стефанішина.

Вона зауважила, що сьогодні має нагоду поінформувати європейських міністрів про розвиток ситуації в Україні «з перших рук», та подякувала Іспанському головуванню ЄС за чітку підтримку майбутнього членства України в ЄС.

Читайте також: Роль ВР на євроінтеграційному шляху є однією з основних - Корнієнко

«Ще ряд важливих політичних рішень можуть бути необхідними до кінця року, і я сподіваюся, що сьогоднішня дискусія буде внеском для єдності й для дуже чіткого послання, що Європейський Союз буде стояти поряд з Україною так довго, як це буде необхідно», - додала Стефанішина.

Своєю чергою представник Іспанського головування в ЄС, міністр закордонних справ, ЄС та співробітництва Хосе Мануель Альбарес Буено зауважив, що Україна може розраховувати на повну солідарність від ЄС, включаючи гуманітарну, політичну та дипломатичну допомогу, надання військового обладнання тощо.

Як повідомлялося, віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина здійснює робочий візит до Брюсселя для проведення переговорів в НАТО та в Європейських інституціях.

Візит відбувається на тлі напруження, що виникло у зв'язку з одноосібним рішенням Польщі, Угорщини та Словаччини заборонити імпорт українського зерна, яке потягнуло за собою звернення України до арбітражних установ у СОТ.

Читайте також: Україна готова внести зміни до законів про права нацменшин - Стефанішина

У травні 2023 року Єврокомісія заборонила імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику з України до Болгарії, Угорщини, Польщі, Словаччини та Румунії за наполяганням цих країн. 5 червня дію заборони було продовжено до 15 вересня 2023 року.

Єврокомісія оголосила 15 вересня, що Євросоюз не продовжуватиме тимчасові обмеження щодо українського зерна. Після цього Польща, Угорщина та Словаччина заявили про рішення одноосібно блокувати імпорт української агропродукції та припинили участь у Координаційній платформі, яка була створена під егідою Єврокомісії для вирішення цього питання.

Фото: eu-ua.kmu.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-