Уряд ФРН усередині та з партнерами обговорює питання передачі ракет Україні - Бербок

Уряд ФРН усередині та з партнерами обговорює питання передачі ракет Україні - Бербок

Укрінформ
Партнери при наданні Україні зброї керуються питаннями міжнародного права.

Про це заявила міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок на спільному з американським колегою Ентоні Блінкеном брифінгу в Вашингтоні 15 вересня, повідомляє Укрінформ.

«Право на самооборону означає можливість захищати себе», - підкреслила Бербок. Вона зазначила що в цій жорстокій війні йдеться не про те, «що дозволено чи не дозволено з правової точки зору; для партнерів завжди основою для постачання всіх озброєнь є питанням міжнародного права, міжнародного гуманітарного права».

Читайте також: Блінкен і Бербок обговорили підтримку України та «зернову угоду»

Але, головним, заявила дипломатка, є широка підтримка світу України, миру в Україні, зміцнення довіри до того, що роблять її партнери, а також до обіцянок Києва, який говорив, що використовуватиме надані Заходом озброєння виключно для захисту на своїй власній території.

Дипломатка нагадала, що протягом останніх півтора року Німеччина робила багато для того, щоби залучитися підтримкою в українському питанні з боку якнайбільшої кількості країн.

Німецька дипломатка зазначила, що зброя потрібна Україні, адже вони обидва з Блінкеном під час своїх візитів в Україну бачили у Києві, наскільки важливим є звільнити людей на сході, адже вони реально перебувають у справжньому пеклі.

«Логічним є те, що для звільнення потрібні відповідні збройні системи», - зауважила політик і запевнила, що партнери ведуть інтенсивні переговори з цього питання. Але, додала вона, йдеться про дуже сучасні збройні системи.

Читайте також: Рішення щодо Taurus має бути ухвалене якнайшвидше – німецький політик

Очільниця зовнішньополітичного відомства особисто не вважає вирішальним аргумент щодо дальності ракет (у Taurus це до 500 км), але йдеться, за її словами, про те, що «треба прояснити чутливі питання, зокрема, відносно німецьких систем, які не є такими простими, якими можуть здаватися, на перший погляд». Водночас вона запевнила, що останніми тижнями глави МЗС, Міноборони, канцлер, весь уряд інтенсивно вивчають це питання.

Бербок наголосила на необхідності стояти на боці України, щоби українці могли жити в мирі, навіть якщо економічно це може бути важко.

Вона зазначила, що Путін сподівається, що Європа, Америка, світ звикнуть до війни, адже є інші проблеми. Але, запевнила Бербок, ніхто в світі не звикне до цієї жорстокої війни, адже всі усвідомлюють, що це буде ризиком для їх власної безпеки.

«Ніхто не звикне до страждань українців, до того, що дітей відривають від батьків, що людей катують у підвалах, оскільки все це не є нормальним», - додала вона.

Читайте також: Кулеба про ATACMS та Taurus для України: Є просування вперед

На сесії ГА ООН, яка проходитиме наступного тижня, обговорення мирного плану, яке було почато в Джиді, буде важливою темою в різних форматах, сказала глава німецького МЗС. Вона підкреслила, що це відповідає інтересам усіх держав.

Нагадаємо: Бербок відвідала Україну минулого понеділка, Блінкен – наприкінці минулого тижня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-