Стефанішина запропонувала Столтенбергу скликати Раду Україна-НАТО з питань енергобезпеки

Стефанішина запропонувала Столтенбергу скликати Раду Україна-НАТО з питань енергобезпеки

Укрінформ
Віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина пропонує провести засідання Ради Україна-НАТО з питань енергетичної безпеки через можливу активізацію російських атак на енергетичний комплекс.

Про це вона заявила на зустрічі з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом у Брюсселі, повідомляє Укрінформ із посиланням на Урядовий портал.

Зазначається, що сторони обговорили широке коло питань, зокрема щодо реалізації рішень Саміту НАТО у Вільнюсі, а також нагальні потреби України для протидії російській агресії.

Читайте також: Стефанішина у Брюсселі зустрінеться зі Столтенбергом

«Саміт НАТО у Вільнюсі став важливою віхою на цьому шляху, його рішення мають важливе значення для стратегічного розвитку відносин України та Альянсу. Всі вони наближають Україну до НАТО, і ми прагнемо реалізувати їх повною мірою», – заявила Стефанішина.

Вона нагадала, що у липні відбулося перше позачергове засідання Ради Україна-НАТО, скликане після одностороннього виходу Росії з Чорноморської зернової ініціативи. Урядовець наголосила, що Україна розглядає новостворену Раду передусім як інструмент інтеграції з Альянсом.

З огляду на можливу активізацію російських атак на енергетичний комплекс України вона запропонувала найближчим часом провести засідання Ради Україна-НАТО з питань енергетичної безпеки.

Віцепрем’єр-міністр також презентувала бачення України структури та формату адаптованої Річної національної програми (РНП).

Читайте також: Україна готова внести зміни до законів про права нацменшин - Стефанішина

«Наша позиція полягає в тому, що РНП має бути стислим документом з чіткими критеріями, які б охоплювали ключові реформи, необхідні для посилення обороноздатності України, нашої стійкості та інтеграції до НАТО», – заявила урядовець.

Сторони також обговорили дорожню карту взаємосумісності України та НАТО, яка має містити детальні кроки на підтримку реформ сектору безпеки і оборони та гармонізувати його з відповідними процесами оборонного планування країн Альянсу.

Стефанішина подякувала керівництву Альянсу за непохитну підтримку України, зокрема й у межах оновленого Комплексного пакета допомоги, який стане унікальною багаторічною програмою матеріально-технічної, інституційної та дорадчої підтримки для посилення оборонних спроможностей України.

Однією з ключових тем розмови стала безпекова ситуація та нагальні потреби України.

Читайте також: Надання у Вільнюсі гарантій вступу України до НАТО могло б змінити хід війни — Стефанішина

«Чим більше зброї ми отримаємо, тим швидше ми звільнимо всі наші території. Наші найнагальніші потреби залишаються незмінними: системи протиповітряної оборони, танки, важка бронетехніка, боєприпаси, винищувачі F-16», – підкреслила віцепрем’єр-міністр.

Як повідомлялося, Стефанішина у четвер розпочала візит до Брюсселя.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-