Україна має бути в НАТО та Європейському Союзі - ексгенсек Альянсу

Україна має бути в НАТО та Європейському Союзі - ексгенсек Альянсу

Укрінформ
Україна має бути в НАТО та Європейському Союзі.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу в Гаазі, про це колишній генеральний секретар НАТО Яап де Гооп Схеффер, професор із міжнародної політики в Лейденському університеті, сказав під час свого виступу перед студентами в Гаазі, які очікували на відео звернення Президента України Володимира Зеленського.

“Одна з моїх думок полягає в тому, що демократії завжди задихаються, їм не вистачає повітря. Вибори кожні 4 роки, вибори кожні 5 років. І те, що зараз здається простим і важливим, може стати великим викликом для Президента Зеленського, а також для наших політиків у Нідерландах та інших країнах - як зберегти солідарність з Україною... Наступним викликом для Президента Зеленського є вступ України до європейсько-атлантичної сім'ї. І це непросте завдання. На мою думку, врешті-решт, Україна має бути в НАТО та Європейському Союзі. Але в даний момент я не можу бути настільки оптимістичним, щоб сказати вам, що є повна згода щодо цього питання. На мою думку, Україна не тільки повинна долучитися, але й має долучитися”, - сказав Схеффер.

Він також зазначив, що на його думку, зараз важливо, щоб союзники по НАТО почали думати про гарантії для України на шляху до членства в НАТО.

“І я думаю, що Європейський Союз не повинен зараз припуститися тієї ж помилки, якої припустився НАТО у 2008 році - нагадаю, що Україна минулого року стала кандидатом в члени ЄС. Давайте будемо чесними чи Європейський Союз зможемо виконати свої зобов'язання, чи не дамо ми знову обіцянку, яку не зможемо виконати. І те, про що я зараз говорю, виглядає легко, але це дуже складно - вступ України до Європейського Союзу. Частково це пов'язано з тим, що західнобалканські країни стукають у двері НАТО та Європейського Союзу і чекають, коли їх приймуть. Тож це один з найбільших викликів”, - сказав він.

Студент Лейденського університету українець Павло Радченко в коментарі Укрінформу зазначив, що виступ колишнього генсекека НАТО демонструє ту еволюцію, яку пройшла політична думка Європи та західного світу протягом останнього більш ніж десятиліття. "Чіткість, з якою він говорив сьогодні щодо важливості вступу України в НАТО та ЄС, справді демонструє, що ми пройшли дуже довгий шлях в комунікації з нашими західними партнерами”, - сказав він. Радченко також зазначив, що Україна зараз в центрі уваги західного світу і для студентів було дуже важливо почути Президента Зеленського.

Читайте також: Нідерланди допомагають єднати світ заради наших спільних цінностей – Зеленський

Як повідомляв Укрінформ, Президент Зеленський поспілкувався зі студентами провідних нідерландських університетів.

Президент України Володимир Зеленський через відеозв'язок поспілкувався зі студентами Гааги та Лейдена, студенти інших навчальних закладів слідкували за заходом в режимі онлайн.

Президента України студенти зустріли бурхливими оплесками.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-