Петиція до Президента щодо вето на закон про відновлення е-декларацій зібрала необхідні голоси

Петиція до Президента щодо вето на закон про відновлення е-декларацій зібрала необхідні голоси

Укрінформ
Петиція до Президента Володимира Зеленського із закликом накласти вето на ухвалений закон про відновлення е-декларування та повернути його до парламенту з вимогою відкрити реєстр майнових декларацій чиновників набрала необхідну для розгляду кількість підписів.

Про це свідчать дані на сайті Глави держави, передає Укрінформ.

Петиція зареєстрована Олександром Ябчанкою в середу, 6 вересня. Станом на вечір цього ж дня вона набрала вже понад 28,5 тисяч підписів із 25 тис. необхідних.

"5 вересня 2023 року народні депутати України ухвалили у другому читанні законопроєкт №9534. Він нібито мав відновити декларування чиновників. Проте найголовнішу вимогу суспільства – відкрити дані про "воєнні" статки чиновників – він не виконав, лишивши інформацію про статки влади закритою ще на рік", – ідеться у документі.

За словами автора, ухваливши згаданий законопроєкт, народні депутати позбавили громадян і журналістів інструменту контролю за діями посадовців і головного запобіжника корупції під час війни та пішли проти заяв Європейського Союзу, послів G7 і депутатів Європарламенту.

Читайте також: Зеленський після консультацій вирішить подальшу долю закону про е-декларування

У петиції наголошується, що кількість журналістських розслідувань, де фігурують народні депутати і представники виконавчої влади, є разючою.

Приховувати ж від українців декларації влади означає покривати тотальну корупцію у країні, переконаний автор документа.

"Закликаю Президента України Володимира Зеленського повернути до Верховної Ради проєкт закону № 9534 "Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану" з вимогою негайно забезпечити публічний доступ до реєстру декларацій без очікування річного терміну (накласти вето з пропозиціями)", – зазначено в петиції.

Читайте також: У НАЗК назвали умови, які дозволять безпечно відновити е-декларування

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада ухвалила закон про відновлення електронного декларування під час воєнного стану. Ідеться про текст закону з нормою, що передбачає залишити реєстр декларацій закритим ще на один рік з можливістю для декларантів добровільно подати в Національне агентство з питань запобігання корупції заяву щодо персонального відкриття декларації протягом року.

Законом передбачається подання декларацій за 2021-2023 роки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-