У НАЗК назвали умови, які дозволять безпечно відновити е-декларування

У НАЗК назвали умови, які дозволять безпечно відновити е-декларування

Укрінформ
НАЗК очікує на ухвалення Верховною Радою законопроєкту, який відновлює е-декларування статків посадовців, призупинене у зв’язку із воєнним станом та який має врегулювати питання публічного доступу до Реєстру декларацій, але при цьому вимагає врахувати безпекові питання щодо військових та публічних службовців з окупованих територій.

Про це голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков сказав в ефірі телемарафону «Єдині новини», передає Укрінформ.

«НАЗК – за максимальне публічну прозорість реєстрів та декларацій, за максимальне відкриття цих даних, але з урахуванням безпекових аспектів. Що я маю на увазі? Ми маємо врахувати, що Мелітополі, у Бердянську, в Генічеську десятки тисяч публічних службовців, які подавали декларації, а там й і про членів їх сімей і про майно. Там можуть бути близькі, родина – це небезпека, адже це може створити для Росії такий зручний інструмент пошуку українських публічних службовців та їхніх близьких. Ми маємо у законі врегулювати, як закрити ці дані», - сказав Новіков.

Читайте також: У реєстр корупціонерів внесли 46 тисяч осіб – НАЗК

По друге, додав він, питання це стосується не тільки декларації за декілька років. В тому числі й за 2016, наприклад, бо тоді багато даних про військових та членів їхніх родин були відкриті. «Парламент має також провести дискусію та врегулювати ці питання. За умов убезпечення військових та публічних службовців на окупованих територіях реєстр може бути повністю відкрий для публічного доступу», - вважає голова агентства.

Читайте також: НАЗК відкрило доступ до Реєстру корупціонерів

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада планує ухвалити закон про відновлення електронного декларування до початку жовтня. Наразі до законопроєкту про відновлення електронного декларування під час воєнного стану (№ 9534) подано 567 правок.

Раніше міністр оборони Олексій Резніков заявив, що виступає категорично проти відновлення е-декларування на період воєнного часу для військовослужбовців з міркувань їхньої безпеки. Посли країн «Групи семи» привітали прогрес у відновленні е-декларування посадовців і наголосили на важливості уникнення лазівок щодо оприлюднення інформації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-