Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт про відновлення е-декларування

Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт про відновлення е-декларування

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт про відновлення електронного декларування під час воєнного стану.

Про це народний депутат із фракції “Голос” Ярослав Железняк повідомив у Телеграмі, передає Укрінформ.

За його словами, відповідний законопроєкт “Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану” (№9534) у першому читанні підтримали 299 парламентаріїв.

Проєкт закону передбачає відновлення подання електронних декларацій та проведення спеціальної перевірки під час дії воєнного стану, а також спрощення порядку подання відповідних декларацій.

Читайте також: Посли країн G7 привітали ініціативу депутатів Ради щодо відновлення декларування

Після ухвалення проєкту як закону особи, які у 2022-2023 роках не подавали декларації, мають подати їх не пізніше 90 календарних днів із дня набрання чинності цим законодавчим актом. Декларації будуть публічними, за винятком приватної інформації про декларанта та членів його сім’ї.

Законопроєктом також передбачається, що дані про об’єкт, який перебував у володінні або користуванні суб’єкта декларування або членів його сім’ї, зазначаються в декларації, якщо такий об’єкт перебував у володінні або користуванні не менше 183 календарних днів упродовж строку, що включає звітний період та/або два місяці, що передували закінченню звітного періоду, а ринкова вартість користування таким об’єктом протягом періоду його користування в межах звітного періоду суб’єктом декларування перевищує 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня звітного року.

Окремо визначено порядок подання електронних декларацій військовослужбовцями, учасниками міжнародних операцій із підтримання миру і безпеки у складі національних контингентів або національного персоналу, а також людьми, які перебувають на тимчасово окупованих територіях або територіях, де ведуться активні бойові дії.

Ці громадяни подаватимуть декларації в такі строки: упродовж 90 днів з дня визначення дати завершення бойових дій чи дня визначення дати завершення тимчасової окупації; упродовж 90 днів з дня повернення до пункту постійної дислокації чи місця постійної роботи, крім ротації; упродовж 90 днів з дня припинення повноважень (звільнення з посади, служби) чи переведення особи на посади, які не передбачають безпосередньої участі у бойових діях, виконанні бойових (спеціальних) завдань, посиленні охорони державного кордону, проведенні розвідувальних заходів, контррозвідувальних операцій, оперативно-розшукової діяльності; упродовж 90 днів з дня припинення або скасування воєнного стану. Перебіг строку для подання декларації розпочинається від дня настання найпершої з вищезазначених обставин.

Читайте також: У НАЗК сподіваються, що Рада відновить електронне декларування для депутатів до кінця вересня

Члени сім’ї суб’єктів декларування, які виконують завдання в інтересах національної безпеки чи перебувають на територіях, які постраждали від збройної агресії Російської Федерації проти України, матимуть право подати декларацію в аналогічні строки.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада на початку повномасштабної війни призупинила процес обов'язкового декларування майна чиновниками, дозволивши подати дані про свої статки вже після скасування воєнного стану. При цьому НАЗК залишило можливість для добровільного подання декларації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-