Рада утворила ТСК з розробки держполітики щодо взаємодії з національними рухами у РФ

Рада утворила ТСК з розробки держполітики щодо взаємодії з національними рухами у РФ

Укрінформ
Верховна Рада утворила Тимчасову спеціальну комісію з питань розробки основних засад державної політики щодо взаємодії з національними рухами малих та корінних народів Російської Федерації.

Про ухвалення відповідної постанови №9617 у Телеграмі повідомив голова ТСК, народний депутат із парламентської фракції "Голос" Ярослав Юрчишин, передає Укрінформ.

264 парламентарії підтримали відповідний документ.

"Що нас об’єднує з поневоленими народами РФ? Кінцева мета. І ми, і десятки етносів по всій території тимчасово існуючої Росії, прагнемо розвалу імперії, проте йдемо до цього різними шляхами. Ми хочемо об’єднати зусилля з вільними представниками народів Кавказу та Сибіру, Татарстану та Мордовії, Адигеї та Башкирії і інших народів, що опинилися під окупацією. Ми прагнемо дезінтеграції РФ та хочемо мати біля себе багато країн, що сформуються за етнічною ознакою. Ці народи хочуть незалежності від РФ. У нас схожі прагнення і одна ціль — посприяти розпаду імперії", – пояснив у коментарі Укрінформу Ярослав Юрчишин.

Він розповів, що ТСК ставить перед собою кілька головних завдань. Перше завдання, за його словами, – змінити бачення партнерів щодо того, якими мають бути українська перемога та подальша доля Росії. "Існує думка, що ані західні країни, ані Китай не хочуть тотального розвалу країни-терориста на окремі держави. І, як на мене, це хибне уявлення про майбутнє. Виходу на кордони 1991 року без розпаду Росії буде замало. Адже це тільки підштовхне РФ знову готуватися до нового вторгнення за 10 чи 20 років. І першими на смерть знову можуть піти буряти, дагестанці, чуваші, але не етнічні росіяни. Іще одна війна Росії з нами чи ближніми сусідами — невже світ хоче цього знову?", – аргументував народний депутат.

Юрчишин додав, що друге завдання ТСК – закладати фундамент на майбутнє. Він висловив переконання, що РФ приречена на розвал, а на її місці постануть вільні країни. У зв’язку з цим депутат наголосив на важливості починати встановлювати з ними зв’язки вже зараз.

Окрім того, голова ТСК зазначив, що робота комісії відбуватиметься за кількома напрямами. "Наприклад, я вже мав низку зустрічей з представниками поневолених народів, що проживають в Україні. Мені важливо напряму з ними контактувати, аби глибше розуміти світогляд саме нескорених чеченців, інгушів і не тільки. Разом уже напрацьовуємо спільне бачення майбутніх незалежних держав", – підкреслив Юрчишин.

Читайте також: Поневолені народи РФ саботуватимуть мобілізацію в разі підтримки Заходуінгуський політик

Він також констатував, що важливо доносити меседж України світові: "Росія має не просто програти, але й розвалитися, як імперія. Адже вона недорозпалася в 1991 році. Тут покладаю надії на зв’язки Марії Мезенцевої — голову української делегації в ПАРЄ та Микиту Потураєва — віце-президента ПА ОБСЄ. Це наші потенційні комунікатори на міжнародному рівні", – зауважив парламентарій.

Юрчишин висловив сподівання, що питання тих етносів, які перебувають під російською окупацією, може зацікавити вільний світ. "Адже саме Україна є форпостом європейської свободи і ми маємо порушувати це питання на зустрічах із посадовцями західних країн", – резюмував парламентарій.

Тимчасову спеціальну комісію з питань розробки основних засад державної політики щодо взаємодії з національними рухами малих та корінних народів Російської Федерації очолив народний депутат із парламентської фракції "Голос" Ярослав Юрчишин, його заступниця – народна депутатка із парламентської фракції "Слуга народу" Марія Мезенцева. Також до складу ТСК увійшли депутати із "СН" Олег Дунда, Євгенія Кравчук, Дмитро Наталуха, Микита Потураєв, Богдан Яременко, депутат із "Європейської солідарності" Володимир В’ятрович та інші.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-