Повернення полонених українців: в Офісі омбудсмена провели зустріч із дипломатами 28 країн

Повернення полонених українців: в Офісі омбудсмена провели зустріч із дипломатами 28 країн

Фото
Укрінформ
В Офісі уповноваженого Верховної Ради України з прав людини обговорили з послами і представниками дипломатичних місій 28 країн звільнення всіх полонених і депортованих до Росії українців.

Як передає Укрінформ, про це омбудсмен Дмитро Лубінець повідомив у Телеграмі

Як поінформував Лубінець, у стінах Офісу омбудсмена відбулася зустріч із послами та представниками дипмісій із 28 країн: Японії, Ватикану, Іспанії, Данії, Франції, ПАР, Туреччини, Латвії, Норвегії, Алжиру, Чилі, Італії, Бразилії, Канади, Гватемали, Румунії, Нової Зеландії, Угорщини, Бельгії, Австрії, Чехії, Фінляндії, Індії, Польщі, Словаччини, Литви, Аргентини, CША, за участі віцепрем’єр-міністра Ірини Верещук, представників СБУ, ГУР, ООН, МКЧХ, ЄС стосовно пункту 4 української Формули миру, над яким йому доручив працювати Президент України Володимир Зеленський.

“Формула миру – це глобальна ініціатива, спрямована на відновлення суверенітету та територіальної цілісності України, досягнення сталого та справедливого миру в Європі та запобігання злочину агресії надалі шляхом координації зусиль міжнародної спільноти”, - наголосив уповноважений ВР.

Омбудсмен також зазначив, що під час зустрічі розповів про те, що тисячі українців – військових і цивільних утримують у російському полоні. Їх піддають жорстоким тортурам, знущанням.

“Найбільшим викликом є повернення цивільних заручників, бо згідно з Женевськими конвенціями їх апріорі не може бути в полоні, і це грубе порушення норм міжнародного гуманітарного права. Тому потрібно спільно знаходити нові механізми для повернення мирних людей. І в цьому контексті говорили про важливу роль країни покровительки”, - підкреслив Лубінець.

Крім того, він наголосив, що Росія депортує українських дітей під виглядом порятунку чи оздоровлення, а потім влаштовує їх у російські сім’ї.

Читайте також: Додому вдалося повернути з полону вже 2598 українців – Лубінець

“Наше завдання сьогодні зробити все можливе для повернення їх додому. Також вже в Україні наші діти повинні отримати найкраще відновлення, тому запропонував долучитися до створення реабілітаційних центрів”, - зауважив уповноважений ВР.

Також омбудсмен акцентував, що політв’язні – українські громадяни, яких утримують у Росії та на тимчасово захопленій території, зокрема в Криму, теж чекають на порятунок.

Як повідомляв Укрінформ, Україні необхідна допомога третіх країн у питанні повернення на батьківщину українських дітей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-