Рада ухвалила антикорупційний законопроєкт - про відповідальність за несвоєчасне подання декларацій

Рада ухвалила антикорупційний законопроєкт - про відповідальність за несвоєчасне подання декларацій

Укрінформ
Верховна Рада в першому читанні ухвалила проєкт закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та інших законів України щодо удосконалення порядку притягнення до відповідальності осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Про це народний депутат від парламентської фракції “Голос” Ярослав Железняк повідомив у Телеграмі, передає Укрінформ.

Він уточнив, що за ухвалення документу №9587-д проголосували 285 депутатів.

Метою проєкту закону є автоматизація оформлення матеріалів про адміністративне правопорушення, передбаченого статтею 172-6 КУпАП за несвоєчасне подання декларації, у зв'язку з чим законопроєктом пропонується внести відповідні зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, а також Закону України «Про запобігання корупції».

Читайте також: Голова НАЗК: Жоден суддя Конституційного суду не подав декларацію за 2022 рік

Змінами до ст. 268 КУпАП передбачаються права особи, яка притягається до відповідальності, а саме: знайомитися з матеріалами справи через особистий кабінет Єдиного державного реєстру декларацій осіб; давати пояснення, подавати докази, заявляти клопотання шляхом подання їх до персонального електронного кабінету Реєстру.

Водночас особа може користуватися юридичною допомогою адвоката, іншого фахівця у галузі права, який за законом має право на надання правової допомоги особисто чи за дорученням юридичної особи, користуватися послугами перекладача, якщо не володіє мовою, якою ведеться провадження.

Окрім того, особа має право оскаржити постанову по справі.

З метою дотримання прав особи, яка притягається до відповідальності, зміни до ст. 251 КУпАП передбачають, що обов’язок щодо збирання доказів у справах про адміністративні правопорушення, передбачені статтею 172-6 КУпАП, покладається на уповноважених осіб центрального органу виконавчої влади зі спеціальним статусом, який забезпечує формування та реалізує державну антикорупційну політику.

Читайте також: Реєстр звітів партій POLITDATA запустять до наступних виборів - Новіков

Також запропонованими змінами передбачається, що постанову про накладення адміністративного стягнення за правопорушення, передбаченого статтею 172-6 КУпАП, може бути оскаржено у вищий орган або в районний, районний у місті, міський чи міськрайонний суд у порядку, визначеному Кодексом адміністративного судочинства України, з особливостями, встановленими КУпАП. При цьому, якщо особа сплачує штраф на виконання постанови по справі про адміністративне правопорушення винесеною посадовою особою Національного агентства без оскарження, то відомості про таку особу не вносяться до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення.

Очікується, що ухвалення проєкту закону сприятиме спрощенню притягнення до відповідальності за несвоєчасне подання декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, і також підвищить ефективність впливу держави на забезпечення вимог фінансового контролю особами, які відповідно до частин першої та другої статті 45 Закону України «Про запобігання корупції» зобов’язані подавати декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада підтримала у першому читанні зміни до Сімейного кодексу щодо можливості пред’явлення позову про розірвання шлюбу протягом вагітності дружини та протягом одного року після народження дитини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-