В ОБСЄ навчилися обходити вето Росії – посол США

В ОБСЄ навчилися обходити вето Росії – посол США

Укрінформ
Країни-однодумці в ОБСЄ, якими є переважна більшість учасниць цієї Організації, знаходять механізми для обходу російського обструкціонізму, що можна розглядати також як спробу реформування ОБСЄ.

Про це в інтерв’ю Укрінформу заявив постійний представник США при ОБСЄ Майкл Карпентер.

"Коли ви говорите про порушення ними якихось аспектів внутрішніх правил ОБСЄ, то ці порушення бліднуть порівняно з тим, що ми бачимо з точки зору воєнних злочинів та злочинів проти людяності. Тим не менш, це також важливо. Що ж має робити ОБСЄ в такій ситуації? Ну, у нас є організація, яка побудована так, як вона побудована. Вона була створена в інший час, коли Захід розраховував на більш тісну співпрацю з Росією. Наразі я є прихильником використання механізмів, які працюють в обхід російського обструкціонізму, таких як Програма підтримки України", - сказав він.

Карпентер нагадав, ця польова місія була створена вперше в історії ОБСЄ без досягнення консенсусу, "як наслідок цієї війни, цієї агресії Росії та повного ігнорування і розтоптування нею всіх міжнародних норм під час конфлікту".

"Наразі вже 30 держав-учасниць підтримали цю нову польову місію. Ми були одним з найщедріших донорів, і ми продовжимо фінансувати через цю місію проєкти, спрямовані на підтримку України. Все це робиться на прохання уряду приймаючої країни та за нульового російського впливу і нульової можливості для Росії накласти вето на те, що ми робимо. Це, до речі, зводить їх з розуму", - зазначив американський постпред.

Він також навів інший приклад, коли Росія заявила, що не буде підтримувати проведення щорічної Наради ОБСЄ з людського виміру. "Минулого року Польське головування ухвалило рішення, що ми все одно проведемо її як конференцію Головування, і це була та сама зустріч у той самий час за участі 1400 активістів громадянського суспільства, які приїхали до Варшави. Вона була надзвичайно успішною. Ми досягли наших цілей без необхідності задовольняти вимоги Росії", - заявив Карпентер.

На його переконання, "чим більше питань, які ми можемо просто обговорити і вирішити переважною більшістю держав-учасниць ОБСЄ, тим краще, бо ми не можемо дозволити Росії тримати всю організацію в заручниках тільки тому, що у нас є правила консенсусу".

Коментуючи питання про те, чи можна говорити, що наразі працює "паралельна ОБСЄ" без деструктивної участі РФ, постпред США зазначив, що "можна сказати і так, а можна подивитися на це і як на реформування ОБСЄ та пошук способу ведення справ у світлі нинішніх геополітичних реалій".

Читайте також: Навряд чи ОБСЄ буде місцем мирних переговорів по Україні – постпред США

Як повідомляв Укрінформ, постійний представник США при ОБСЄ Майкл Карпентер підтвердив інформацію американських ЗМІ про те, що президент Джозеф Байден дав розпорядження передавати докази російських воєнних злочинів до Міжнародного кримінального суду (МКС) у Гаазі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-