Навряд чи ОБСЄ буде місцем мирних переговорів по Україні – постпред США

Навряд чи ОБСЄ буде місцем мирних переговорів по Україні – постпред США

Укрінформ
ОБСЄ навряд чи буде місцем проведення переговорів з мирного врегулювання російської війни проти України.

Про це в інтерв’ю Укрінформу заявив постійний представник США при ОБСЄ Майкл Карпентер.

"ОБСЄ справді надає унікальну платформу завдяки своєму інклюзивному членству. Можливо, ОБСЄ відіграватиме певну роль, коли мирні переговори розпочнуться. Наразі я б не наважився стверджувати, що ОБСЄ буде тим місцем, де проходитимуть такі переговори. Проте я вбачаю потенційно можливу роль ОБСЄ після того, як буде досягнута домовленість про припинення вогню", - прокоментував Карпентер можливість проведення мирних переговорів щодо України на базі ОБСЄ.

При цьому американський посол наголосив, що коли йдеться про припинення вогню, "то це має бути справедливий і тривалий мир на умовах України". "І це дуже важливий момент. І як тільки ми досягнемо цього, в якийсь момент у майбутньому, тоді так, інструменти та засоби ОБСЄ можуть бути задіяні", - сказав він.

На його переконання, мова може йти, можливо, про якийсь "механізм, який допоможе Україні відновити економіку, інфраструктуру, підтримати громадянське суспільство".

Коментуючи роль ОБСЄ у запобіганні російській війні, постпред США зазначив, що ОБСЄ не є військовою організацією як НАТО і не має військового потенціалу. А тому "вона не може виступати як стримуючий фактор агресії".

"Що ОБСЄ робила з моменту свого заснування, так це надавала інструменти та засоби з метою забезпечення військової транспарентності та розбудови довіри. Але в умовах, коли в ОБСЄ є Росія, яка зруйнувала усі елементи довіри з усіма своїми сусідами та партнерами і яка маніакально одержима здійсненням агресії такого розмаху, якої не було з часів Другої світової війни, ОБСЄ мало що могла б зробити, щоб запобігти такому розвитку подій", - сказав він.

Водночас Карпентер вказав на те, що країнам-однодумцям в ОБСЄ перед початком російського вторгнення вдалося показати та довести, що зацікавленість росіян у дипломатії та діалозі була брехнею і що вони від самого початку хотіли вести війну. "На мою думку, це було корисно, адже разом з іншими державами-учасницями ми змогли показати, що насправді зробили все можливе, щоб спробувати розпочати діалог та запобігти війні до лютого 2022 року, і що лише одна сторона хотіла цієї війни, і це була Росія. Таким чином, це допомогло нам вказати на винуватця", - сказав він.

На переконання американського посла, додана вартість ОБСЄ зараз "полягає в тому, що ми використовуємо інструменти, в першу чергу такі, що не потребують консенсусу, як Московський механізм, щоб викрити ступінь звірств Росії в Україні".

Крім того, вперше в історії ОБСЄ вдалося без досягнення консенсусу створити польову місію в Україні "Програма підтримки України", яка втілюється без жодного російського впливу.

Читайте також: Зарано оцінювати український контрнаступ, він ще на початковій фазі – Карпентер

Як повідомляв Укрінформ, постійний представник США при ОБСЄ Майкл Карпентер підтвердив інформацію американських ЗМІ про те, що президент Джозеф Байден дав розпорядження передавати докази російських воєнних злочинів до Міжнародного кримінального суду (МКС) у Гаазі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-