Зарано оцінювати український контрнаступ, він ще на початковій фазі – Карпентер

Зарано оцінювати український контрнаступ, він ще на початковій фазі – Карпентер

Ексклюзив
Укрінформ
Наразі складно давати оцінку українському контрнаступу, який все ще на початковій фазі, але потенціал для його успіху є, а головна перевага українців – моральний дух.

Про це в інтерв’ю Укрінформу заявив постійний представник США при ОБСЄ Майкл Карпентер.

“Я вважаю, що "все лише починається" ("it's early days"), як ми говоримо. Тобто, у нас ще багато часу, щоб побачити, як розвиватиметься контрнаступ", - сказав Карпентер, коментуючи стратегічну контрнаступальну операцію Сил оборони України.

Він вказав на те, що "буде дуже складно, адже ведення наступальних бойових дій потребує більше ресурсів, особливо людських, ніж оборона, і оскільки росіяни замінували велику територію на лінії фронту".

"На даному етапі я не хотів би робити занадто багато прогнозів. Але, безумовно, потенціал для досягнення успіху Україною є. І якщо буде можливість, то все може розвиватися швидко. То ж подивимося, як все буде відбуватися протягом наступних кількох місяців", - сказав Карпентер.

На переконання американського посла, українське військо, як і раніше, потребує низки оборонних систем.

"Немає якоїсь однієї платформи чи спроможності, яка б мала вирішальне значення, потрібно дивитися на картину цілісно. Але очевидно, що вогонь на великі відстані, протиповітряна оборона, артилерія", - сказав він.

За словами Карпентера, саме тому нещодавнє рішення США надати Україні "вдосконалені звичайні боєприпаси подвійного призначення", або DPICM "є дуже важливим": "Адже воно надає артилерійські спроможності, яких потребує Україна, зважаючи на витрати артилерійських снарядів на полі бою".

Як переконаний постпред США в ОБСЄ, "все це потрібно розглядати разом" і "немає якогось одного елемента, який би був чимось на кшталт срібної кулі".

Читайте також: Посол Штатів в ОБСЄ про підготовку українських пілотів: Після F-16 можуть бути й інші літаки

Поруч із цим він вказав на те, що українські війська "надзвичайно добре підготовлені, на їхньому боці перевага в рішучості та моральному дусі".

"Я маю на увазі, що українці звільняють свою землю. Вони захищають свої сім'ї, свої міста та свої райони від безжалісного та жорстокого нападу Росії. Росіяни ж діють лише з метою територіальної експансії, з імперіалістичних міркувань. Я б не скидав з рахунків цю мотивацію. На моє переконання, з точки зору рішучості, морального духу явна перевага на українському боці. І якщо ми продовжимо надавати необхідне Україні обладнання, то, думаю, Україна зможе бути рішучою на полі бою", - заявив Карпентер.

На його думку, Сполучені Штати з часом розбудують спроможності Збройних Сил України за прикладом підтримки Ізраїлю, який отримав якісну військову перевагу в регіоні.

“Це предмет дискусії, яка зараз відбувається. Але, як я вже згадував раніше, ми розглядаємо розбудову спроможностей та самих збройних сил. І тут можете поглянути, наприклад, на те, що Сполучені Штати зробили для нашого партнера Ізраїлю, протягом багатьох років забезпечуючи його цією якісною військовою перевагою. Тобто, йдеться про розбудову в Україні таких збройних сил, які стримають майбутню агресію", - прокоментував Карпентер питання про безпекові гарантії США для України.

Читайте також: Формула миру й обороноздатність України: Єрмак провів нові зустрічі в Саудівській Аравії

Він додав, що стримування ґрунтується на політичній волі діяти та насамперед на спроможностях, а тому "з часом ці спроможності мають бути нарощені".

Американський посол вказав на те, що оборонна підтримка України координується нині у так званому форматі "Рамштайн" (або в Контактній групі), але вона стосується "надання Україні того, що вона потребує зараз для ведення цієї війни і перемоги".

Окремим же питанням, зовсім не пов'язаним із цим, є розбудова в довгостроковій перспективі таких збройних сил, яких Україна потребує для стримування майбутньої агресії.

"Це має бути армія високої боєздатності, ефективна, добре підготовлена, оперативно сумісна, яка буде настільки потужною, що утримає Росію від самих думок про майбутній удар чи напад на Україну. І це та розмова, яка вже відбувається і буде тривати", - наголосив Карпентер.

Він вказав на те, що "Група семи" вже домовилася про це, і наразі 12 країн долучилися до дискусії про такі самі зобов'язання, які будуть надані Україні.

"Ми сподіваємося, що ця коаліція країн розширюватиметься з метою підтримки таких спроможностей стримування, які будуть критично важливими для запобігання тому, що, як ми вважаємо, Путін зараз планує. А наразі він намагається стерти Україну як суверенну національну державу з карти світу. І це, за їхньою логікою, означає, що якщо для цього потрібно почекати, то почекати, а потім відновитися, переоснаститися і знову атакувати. Якщо в України буде потужна армія, яку з часом можна буде розбудувати, то тоді це рівняння змінюється, і Кремль уже буде не настільки практично спроможним здійснити повторний напад на Україну", - заявив американський посол.

Читайте також: У США пояснили позицію щодо гарантій безпеки України

Як повідомляв Укрінформ, Україна 3 серпня розпочала переговори зі Сполученими Штатами Америки щодо двосторонньої угоди про надання безпекових гарантій. Це передбачено Спільною декларацією про підтримку України, яку в липні підписали країни "Групи семи" (G7) і до якої висловили бажання приєднатися ще десять країн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-