ЄС може підтримувати гарантії безпеки для України, але не надавати їх — речник

ЄС може підтримувати гарантії безпеки для України, але не надавати їх — речник

Укрінформ
Євросоюз як організація не може надавати Україні якісь гарантії безпеки, це справа окремих країн-членів, які мають відповідні ресурси.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив на брифінгу у вівторок у Брюсселі речник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Пітер Стано.

"ЄС підтримує Україну в кількох сферах, але питання гарантій безпеки – це не питання для Європейського Союзу. Ми не надаємо такого роду гарантій. Це дискусія для НАТО і для окремих країн, а не для Європейського Союзу як організації", - прокоментував Стано питання про те, чи ЄС долучиться до дискусії про гарантії безпеки для України.

Між тим, журналіст на брифінгу вказав речнику ЄС на те, що у висновках засідання Європейської ради наприкінці червня йшлося про те, що Європейський Союз та країни-члени готові разом із партнерами зробити свій внесок у виконання майбутніх безпекових гарантій для України. У відповідь на це Стано зазначив, що Євросоюз підтримує Україну в кількох сферах, в тому числі військовій, наприклад, постачанням зброї.

"Але щодо гарантій безпеки, то ми можемо їх підтримувати, однак ЄС не є гарантом безпеки. Це – справа країн-членів, які мають ресурси для надання такого роду гарантій", - сказав він.

Читайте також: Зеленський - українським дипломатам: Ваше завдання – щоб світ завжди був разом з нами

Як повідомлялося, у висновках Європейської ради щодо України за результатами зустрічі 29-30 червня йшлося, зокрема, що "Європейський Союз та країни-члени готові разом із партнерами зробити свій внесок у виконання майбутніх зобов’язань у сфері безпеки для України, що допоможе Україні захистити себе в довгостроковій перспективі, стримувати акти агресії та протистояти спробам дестабілізації".

Зазначалося, що "у зв’язку з цим вони швидко розглянуть умови такого внеску". Також вказувалося, що ці зобов’язання "будуть прийняті з повною повагою до політики безпеки та оборони певних країн-членів та з урахуванням інтересів безпеки та оборони всіх країн-членів".

Читайте також: Фінальний саміт щодо української Формули миру має зафіксувати завершення війни – Єрмак

3 серпня Україна розпочала переговори зі Сполученими Штатами Америки щодо двосторонньої угоди про надання безпекових гарантій. Це передбачено Спільною декларацією про підтримку України, яку в липні підписали країни "Групи семи" (G7) і до якої висловили бажання приєднатися ще десять країн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-