Україна готова розглядати пропозиції до Формули миру Зеленського – Чернєв

Україна готова розглядати пропозиції до Формули миру Зеленського – Чернєв

Укрінформ
Україна готова розглядати пропозиції до Формули миру Президента Володимира Зеленського, якщо вимога щодо відновлення суверенітету та територіальної цілісності буде збережена.

Про це народний депутат, голова постійної делегації Верховної Ради в Парламентській асамблеї НАТО Єгор Чєрнєв сказав на брифінгу у Медіацентрі Україна – Укрінформ, коментуючи результати саміту у Саудівській Аравії.

«Якщо у країн є альтернативне бачення, ми, звісно, готові його почути та побачити. Але воно точно не має суперечити перш за все відновленню територіальної цілісності та суверенітету України. Ми не будемо торгувати власними територіями і погоджуватися на відмову від територій або якесь заморожування конфлікту», - сказав Чернєв.

За його словами, пункти Формули миру Президента Володимира Зеленського – це логічна реакція на агресивні дії Росії. Якщо міжнародні партнери мають альтернативне бачення стосовно того, як врегулювати те чи інше питання, то наша держава готова їх вивчити. «Як по іншому вирішити питання, наприклад, з демілітаризації зони ЗАЕС. Хай запропонують. Ми виступаємо за те, щоб радіаційна безпека була не тільки в Україні, бо радіація не обирає, на яку країну розповсюджуватиметься. Енергетична, продовольча безпека, примушення Російської Федерації повернутися до зернової угоди - також давайте напрацьовувати разом інструменти впливу. Ми відкриті до пропозицій», - запевнив депутат.

Загалом він позитивно оцінив результати зустрічі у Джидді. Участь у саміті взяли представники понад 40 країн світу.

«Основний пункт про те, що має бути повернуто контроль над всією територією України у міжнародно визнаних кордонах, тобто територіальна цінність має бути поновлена – це основний пункт. Далі кожна з країн може на двосторонній основі обрати напрямок. Наприклад, продовольча безпека, енергетична, економічна, радіаційна тощо. Над цим ведеться робота, йдуть переговори. Якихось пунктів, які не сприймаються нашими партнерами або відкидають у принципі Формулу миру Президента Зеленського, немає. Є 10 пунктів, які є раціональними, логічними та базуються на принципах міжнародного права», - додав парламентарій.

Як повідомлялося, у Джидді 5-6 серпня відбулася друга зустріч на рівні радників з національної безпеки та політичних директорів щодо ключових принципів миру на основі Формули миру Президента України Володимира Зеленського.

Читайте також: Україна за результатами зустрічі в Джидді готує кроки з реалізації Формули миру - Єрмак

У Формулі миру йдеться про забезпечення радіаційної, ядерної, продовольчої, енергетичної безпеки, звільнення всіх полонених і депортованих, виконання Статуту ООН і відновлення територіальної цілісності України та світового порядку, виведення російських військ і припинення бойових дій, повернення справедливості, протидію екоциду, недопущення ескалації, фіксацію закінчення війни.

Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак переконаний, що зустріч у Джидді увійде в історію, адже вона засвідчила, що дедалі більше країн готові працювати над Формулою миру Зеленського і дедалі більшою стає ізоляція Росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-