Євросоюз засудив російські ядерні погрози Україні

Євросоюз засудив російські ядерні погрози Україні

Укрінформ
Євросоюз засудив погрози Росії застосувати ядерну зброю у її загарбницькій війні проти України та нагадав про взяті нещодавні Москвою зобов’язання, зокрема у спільній заяві з Китаєм.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у заяві ЄС, виголошеній на засіданні Першого підготовчого комітету 11-ї оглядової конференції Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ) у середу у Відні.

«ЄС засуджує дії та погрози Росії із застосування ядерної сили в її незаконній, невиправданій та неспровокованій агресивній війні проти України», - підкреслюється в заяві.

У Євросоюзі нагадали Росії, що 3 січня 2022 року РФ підписала спільну заяву лідерів п'яти ядерних держав, підтвердивши, серед іншого, що «ядерну війну неможливо виграти і вона ніколи не повинна вестися».

Читайте також: Сенатор США про ядерні погрози Росії Україні: Це була б атака на НАТО

«Крім того, вона (Росія – ред.) підтвердила це зобов'язання у спільній заяві з Китаєм від 22 березня 2023 року. Ми закликаємо Росію поважати зобов'язання, що містяться в ній», - зазначається у заяві.

Поруч з цим у ЄС висловили занепокоєння у зв'язку із заявою РФ про її готовність провести ядерне випробування та закликали Росію «повністю поважати свої зобов'язання як держави-учасниці ДНЯЗ і дотримуватися мораторію на ядерні випробування».

Також було нагадано про те, що Росія «грубо порушила свої зобов'язання утримуватися від загрози застосування сили проти територіальної цілісності та суверенітету України за Будапештським меморандумом 1994 року». «Втрата довіри до ядерної держави, яка не дотримується своїх гарантій безпеки, підриває ДНЯЗ та архітектуру роззброєння і нерозповсюдження», - заявили в ЄС.

Читайте також: У Білорусі побудували нові ангари - можливо, для носіїв російської ядерної зброї

На цьому тлі Євросоюз також засудив заяву Росії від 25 березня про намір розмістити ядерну зброю на території Білорусі.

«Білорусь, незважаючи на її участь в агресивній війні Росії, все ще може зробити вибір відмовитися від подальшого розміщення російської ядерної зброї. Тому ми закликаємо владу Білорусі негайно припинити підтримку агресивної війни Росії проти України та скасувати будь-яке рішення, яке сприятиме посиленню існуючої напруженості в регіоні», - йдеться у заяві.

Читайте також: Ядерний тероризм – найвищий щабель зла

Як повідомляв Укрінформ, 30 липня експрезидент РФ, нинішній заступник секретаря Радбезу Росії Дмитро Медведєв заявив, що Росії «довелося б» піти на використання ядерної зброї, якби наступ України вдався і вона звільнила захоплені Москвою території.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-