Президент визначив п‘ять головних орієнтирів у роботі українських дипломатів

Президент визначив п‘ять головних орієнтирів у роботі українських дипломатів

Укрінформ
Формула миру, зброя та санкції, інтеграція України до Європейського Союзу і НАТО, безпекові гарантії, економіка та відновлення, життя українців удома та за кордоном – це головні орієнтири роботи українських дипломатів на найближчий час.

Про це Президент Володимир Зеленський заявив під час наради з керівниками закордонних дипломатичних установ, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"За місяць у країнах-партнерах почнеться новий політичний сезон. І нам з вами вдалося зробити так, що минулі політичні сезони у світі стали проукраїнськими. Зараз, за серпень, ми маємо підготуватись до нового політичного сезону у світі, щоб він теж став проукраїнським", – сказав Зеленський.

На його думку, період із вересня до грудня буде періодом дуже відповідальних рішень для України, Європи, безпеки всього світу. Президент наголосив на необхідності підготувати рішення цього півріччя так, щоб кожне було "українським" і "для українців".

Читайте також: Зеленський: Україна вже має готуватися до саміту НАТО у Вашингтоні, він може стати історичним

"Зараз бути послами України – це бути послами тих рішень, які ми очікуємо, готуємо, наповнюємо зміст. І все дуже конкретно. Я наведу зараз п‘ять головних орієнтирів. Формула миру – перший, зброя та санкції – другий, інтеграція України з Євросоюзом і НАТО, безпекові гарантії та політика сусідства – третій, економіка та відновлення, трансформація – четвертий, наші люди, як в Україні, так і за кордоном, у країнах вашої роботи – п'ятий", – зазначив глава держави.

Водночас Зеленський наголосив на тому, що українська тематика має постійно залишатись у фокусі уваги в країнах перебування послів. Задля цього, за його словами, важливо збільшувати кількість візитів лідерів до України, посилювати роботу з громадськими діячами, ЗМІ, експертною спільнотою.

"Посол України – це посол, якого чує країна, в якій він чи вона працює. Ви маєте бути результативними всюди. України має постійно бути на порядку денному, а ваша робота має бути зрозумілою нашому суспільству. Україна має бачити, що ви дійсно захищаєте позиції держави та тільки її. І тут з вами працюватимуть представники наших сил оборони і безпеки, абсолютно всі", – додав Президент.

Читайте також: Шмигаль обговорив відновлення України з послами країн G7 і Євросоюзу

У цьому контексті він закликав дипломатів брати конкретні завдання та виконувати їх в інтересах оборони України.

Зеленський під час наради з керівниками закордонних дипломатичних установ доручив Міністерству закордонних справ і Офісу Президента до кінця року завершити процес підготовки змін до Закону "Про дипломатичну службу".

"На минулій такій нашій зустрічі було сказано про те, що потрібні зміни до Закону України "Про дипломатичну службу". І це абсолютно правильно, що посольства мають працювати єдиною командою, а послам потрібні більші можливості, щоб формувати команду представництва. Чи зробили ми такі зміни? Це питання. Про це треба говорити. Я доручаю Міністерству закордонних справ разом з Офісом невідкладно завершити процес змін до Закону і забезпечити роботу в нових умовах, а отже, можливості для послів України вже до кінця цього року", – сказав Президент.

Водночас Зеленський поінформував, що міністр закордонних справ і профільний заступник керівника Офісу Президента доповідали щодо бюджетного запиту МЗС. Він зазначив, що обговорить цей бюджетний запит із Прем'єр-міністром і міністром фінансів. Президент запевнив, що українські посольства матимуть ресурси для роботи заради України.

Як повідомлялося, Україна прагне восени провести Глобальний саміт миру.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-