Фінляндія відкрита для посилення військової допомоги Україні – МЗС

Фінляндія відкрита для посилення військової допомоги Україні – МЗС

Укрінформ
Фінляндія послідовно виступає за посилення допомоги на всіх рівнях Україні у її боротьбі проти російської агресії, та, зокрема, відкрита до нових пропозицій щодо збільшення фінансового пакета для України у військовому вимірі.

Про це у Брюсселі перед початком Ради міністрів ЄС із закордонних справ заявила міністр закордонних справ Фінляндії Еліна Валтонен (Elina VALTONEN), повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Фінляндія рішуче налаштована щодо надання допомоги Україні на всіх рівнях, включаючи збільшення військової підтримки. В тому, що стосується окремих механізмів або фондів, ми, безумовно, відкриті для цих можливостей. Нашим пріоритетом є забезпечення такої підтримки на тривалий час. Ми, як і весь Європейський Союз, уже взяли на себе зобов’язання щодо цього. Водночас маємо продовжувати надавати Україні військову та будь-яку іншу можливу допомогу що швидше. Ми не хочемо затягування цієї війни. У цьому сенсі надаватимемо Україні всю ту допомогу, якої вона потребує», - наголосила представниця уряду Фінляндії.

Читайте також: Фінляндія продовжуватиме підтримку України - прем'єр

Вона зауважила, що російські атаки на цивільну інфраструктуру в Україні, і особливо обстріли об’єктів такої інфраструктури, що впливають на поставки продовольства та на глобальну продовольчу безпеку, заслуговують рішучого засудження.

«Ми закликаємо Росію повернутися до Чорноморської зернової ініціативи. Безумовно, ми готові, разом із партнерами Європейського Союзу, шукати та знаходити шляхи для безпечного транспортування зерна з України до тих, хто його потребує», - сказала Валтонен.

Відповідаючи на запитання журналістів, чи готовий ЄС розглядати скасування певних санкцій проти росії для розблокування «зернової угоди», фінська міністр зауважила, що ЄС шукатиме збалансовану відповідь на це питання, дотримуючись необхідності збереження ефективного економічного тиску на агресора.

Читайте також: Україні треба допомогти виконати умови членства в НАТО – президент Фінляндії

«Ми маємо бути відкритими для пошуку шляхів транспортування зерна з України, щоб люди, які його потребують, а також глобальні ринки, могли отримати це зерно. З іншого боку, ми також маємо бути впевненими, що наші санкції проти Росії є настільки дієвими, наскільки це можливо. Тож ми відкриті для певної гнучкості, але ми маємо забезпечити, щоб були досягнуті обидві ці мети», - підкреслила міністр закордонних справ Фінляндії.

Як повідомляв Укрінформ, Європейський Союз розглядає можливість створення спеціального фонду для підтримки української армії протягом наступних чотирьох років, з орієнтовною вартістю до 20 мільярдів євро. Водночас ЄС розглядає пропозиції Єврокомісії щодо внесення змін у багаторічний бюджет ЄС 2024-2027 років та включення до нього так званого Українського фонду обсягом 50 мільярдів євро.

20 липня у Брюсселі проходить Рада міністрів ЄС із закордонних справ. Першим питанням порядку денного цієї зустрічі є обговорення ситуації в Україні, про яку європейських урядовців у режимі телеконференції поінформує міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Іншими темами зустрічі є розвиток відносин із Туреччиною, координація політики стосовно Китаю, розгляд шляхів зміцнення стійкості та економічної безпеки країн ЄС, а також посилення санкційного тиску на Росію та Іран в контексті російської агресії проти України.

Як очікується, у другій половині дня до європейських міністрів у режимі телеконференції доєднається держсекретар США Ентоні Блінкен.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-