Китай не підтримує припинення «зернової угоди», тому Путіну доведеться домовлятися – Клімкін

Китай не підтримує припинення «зернової угоди», тому Путіну доведеться домовлятися – Клімкін

Укрінформ
Будь-яка діюча схема продовження зернової угоди без Росії для кремлівського диктатора Володимира Путіна виглядає як жах, оскільки позбавляє його геополітичного впливу в Чорноморському регіоні. 

Таку думку висловив у Фейсбуці колишній міністр закордонних справ Павло Клімікін, передає Укрінформ.

Дипломат зазначив, що зернова домовленість важлива для Путіна як можливість торгуватися із Заходом та Туреччиною щодо питань, які не належать до агросфери.

"А от будь-яка працююча конструкція без Росії для Путіна виглядає як жах, адже це покаже, що у Чорному морі його "помножили на нуль", і геополітичний вплив РФ в частині Чорного моря прагне до нуля. Це вже не просто про слабкість, це про геополітичний занепад у критичному для РФ регіоні. Тому Кремль завдаватиме ударів, щоб запобігти зерновому чи іншому експорту без його згоди", - спрогнозував ексміністр.

На його думку, Путін дуже хотів би "продати" продовження зернової домовленості президенту Туреччини Реджепу Таїпу Ердогану. Окрім того, кремлівський диктатор також розуміє, що китайцям припинення угоди зовсім не подобається, тому він намагатиметься домовитися.

Читайте також: Британська розвідка проаналізувала вихід Росії із «зернової угоди»

Клімкін також зазначив, що Захід розумів, що Путін не продовжить зернову конструкцію, тому відповідь на його дії мала бути готовою заздалегідь.

"Але її немає, і це створює для Путіна простір для геополітичного маневру - зацікавлених у продовженні багато. Але Кремль перейшов, можливо, сам не до кінця це розуміючи, нову важливу лінію - тепер це його війна проти всіх, адже страждає весь світ, і Кремль цього свідомий. "Хай всім буде гірше"- тепер це один із принципів російської війни - хтось зрозуміє це сам, іншим ми маємо пояснити", - вважає дипломат.

Як повідомляв Укрінформ, у порту "Чорноморськ" було знищено 60 тис. т зерна внаслідок обстрілів у ніч проти 19 липня портової інфраструктури, задіяної у зерновій ініціативі.

Президент Володимир Зеленський провів у вівторок, 18 липня, засідання Ставки, на якому розглядалися питання морського експорту зерна та безпеки портів.

Російська сторона у понеділок, 17 липня, надіслала Туреччині, Україні та ООН свої заперечення щодо продовження зернової угоди та де-факто припинила її дію.

Чорноморська зернова угода була укладена у липні 2022 року. Задля цього були підписані два документи: за участю ООН, Туреччини та України й окремо – ООН, Туреччини й Росії.

Дія угоди кілька разів продовжувалась.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-