Чехія підтримує створення спецтрибуналу з розслідування злочину агресії РФ

Чехія підтримує створення спецтрибуналу з розслідування злочину агресії РФ

Укрінформ
Чехія активно підтримує створення спецтрибуналу з розслідування злочину агресії РФ і розслідування МКС незаконної депортації українських дітей.

Про це заявив постійний представник Чеської Республіки в ООН Якуб Кулганек під час дебатів у Генасамблеї ООН, присвячених ситуації на тимчасово окупованих Росією територіях України, передає кореспондент Укрінформу.

«Злочин агресії, скоєний керівництвом Російської Федерації, не повинен залишатися безкарним. Ми твердо віримо, що Спеціальний трибунал з розслідування і переслідування цього злочину є нагально потрібним», - заявив Кулганек.

Читайте також: Питання створення Спецтрибуналу для Росії не стояло б, якби Україна ратифікувала Римський статут - ОП

Дипломат зазначив, що через продовження окупації ситуація українців на цих територіях погіршується. Він нагадав, що хоча повномасштабна війна РФ проти України триває понад 500 днів, агресія розпочалася набагато раніше, в 2014 році, а з нею і репресії людей в анексованому Криму та Донецькій і Луганській областях.

«Росія установила репресивний режим беззаконня на окупованих територіях, де чинила систематичні та масові порушення прав людини, включаючи катування, ґвалтування і насильницьку депортацію місцевих жителів», - сказав Кулганек. Він послався на численні свідоцтва невимовних звірств проти мирного населення. Особливо чеський представник зупинився на примусовій депортації і усиновленні українських дітей.

«Ми засуджуємо насильницьке «перевиховання» цих дітей відповідно до російської агресивної, націоналістичної, мілітаристської ідеології», - заявив посол, підкресливши, що все це є воєнним злочином.

Читайте також: У МЗС вважають, що Спецтрибунал зможе покарати керівництво Білорусі за участь у війні

Чехія, за його словами, підтримує розслідування цієї ситуації Міжнародним кримінальним судом і вітає ордер на арешт президента РФ Володимира Путіна та його «дитячого омбудсмана» Львової-Бєлової.

Представник ЧР також висловив стурбованість триваючими атаками Росії на цивільну інфраструктуру та захопленням ЗАЕС, що робить ситуацію з ядерною безпекою «украй крихкою і небезпечною». Він також нагадав, що Росія не докладала жодних зусиль для рятування людей, які постраждали після підриву армією РФ дамби Каховської ГЕС. Представник Чехії в ООН також засудив односторонній «цинічний» вихід РФ з «зернової угоди», що загрожує життю мільйонів людей у всьому світі.

«Росія повинна негайно, повністю і без умов припинити цю агресію, повністю вивести свої війська та зброю з усієї території України в її міжнародно визнаних кордонах», - підсумував чеський дипломат і пообіцяв продовження підтримки України з боку своєї держави.

Читайте також: До коаліції зі створення Спецтрибуналу увійшли представники 38 країн і організацій - Кориневич

Як повідомлялось, у вівторок у Нью-Йорку проходять дебати Генасамблеї, на яких обговорюється ситуація на тимчасово окупованих Росією територіях України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-