Рішення саміту НАТО у Вільнюсі відповідає програмі-мінімум України – Стефанішина

Рішення саміту НАТО у Вільнюсі відповідає програмі-мінімум України – Стефанішина

Ексклюзив
Укрінформ
Попри недостатню амбітність комюніке саміту НАТО у Вільнюсі процесу євроатлантичної інтеграції України надано нового імпульсу.

Про це заявила віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина в коментарі Укрінформу.

«Те, що ухвалено у Вільнюсі по Україні зараз, відповідає нашій програмі-мінімум. Хоча текст заяви не такий амбітний, як нам би хотілося, процесу інтеграції України до НАТО надано нового імпульсу. Відбувся апгрейд наших відносин через запуск формату Ради Україна-НАТО та багаторічну програму допомоги. Рада Україна-НАТО слугуватиме майданчиком для спільного прийняття рішень», - сказала вона.

Стефанішина зазначила, що напружені консультації щодо тексту заяви, саме щодо України, тривали до останнього моменту. Вона подякувала кожному із союзників, які відстоювали посилення підтримки України та визначення її шляху до членства.

Говорячи про адаптовану Річну національну програму Україна-НАТО, віцепремʼєрка зазначила, що ряд положень спільної заяви держав-членів щодо Програми викликає більше питань, ніж відповідей, тому держава продовжить працювати з союзниками, щоб спільно знайти чіткі відповіді на них.

Читайте також: Лідери G7 погодили на саміті НАТО декларацію про підтримку України

«Рішення Вільнюського саміту НАТО по Україні в будь-якому випадку є (і були б) проміжними. Наше завдання – посилити наявний політичний діалог, зробити його конструктивнішим, щоб коли настане момент, Україна змогла швидко, без штучних перешкод пройти всі необхідні процедури до членства», - підкреслила Стефанішина.

Крім того, віцепремʼєрка переконана, що інавгураційне засідання Ради Україна-НАТО відбулося як зустріч рівних і Україна є частиною євроатлантичної родини. «Процес розпочався. Новостворена Рада має забезпечити імплементацію рішень на шляху до членства в НАТО», - підсумувала вона.

Як повідомлялося, під час Вільнюського саміту 11 липня держави-члени НАТО узгодили пакет підтримки із трьох елементів, який має наблизити вступ України до Альянсу. Цей пакет передбачає скасування вимоги щодо виконання ПДЧ; довгострокову програму військової допомоги; запуск Ради Україна – НАТО.

Зараз у Вільнюсі триває перше засідання новоствореної Ради НАТО-Україна за участю Президента Зеленського та лідерів 31 країни Альянсу та Швеції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-