Раду НАТО-Україна не зможуть блокувати її учасники або члени Альянсу – генсек

Раду НАТО-Україна не зможуть блокувати її учасники або члени Альянсу – генсек

Укрінформ
Новостворена Рада НАТО-Україна є потужним політичним інструментом, де всі учасники виступають з рівних позицій, і робота якого не може блокуватися окремими її учасниками або країнами-членами Альянсу.

Про це сьогодні у Вільнюсі під час спільної пресконференції з Президентом Володимиром Зеленським перед першим засіданням Ради НАТО-Україна заявив генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг, повідомляють кореспонденти Укрінформу.

Саме так очільник НАТО відповів на запитання преси, чи не буде робота Ради НАТО-Україна блокуватися окремими країнами, як це було у випадку, коли через протидію Угорщини союзники тривалий час не могли скликати засідання КУН – Комісії Україна-НАТО.

«Головування в Раді буду здійснювати я, як генеральний секретар НАТО, і я можу скликати зустріч цієї Ради. Тож це не може бути заблоковано окремими союзниками або членами цієї Ради. Вона також може бути скликана окремими країнами-членами для кризових консультацій. Наприклад, якщо Президент Зеленський захоче скликати зустріч Ради НАТО-Україна, він може це зробити, і це не може бути заблоковано. Тому що ми зустрічаємося як рівні, і ми вирішуємо, що розглядати», - зазначив Столтенберг.

Читайте також: Україна зараз ближче до НАТО, ніж будь-коли раніше - Столтенберг

«Це дійсно щось нове, щось відмінне, це потужний політичний інструмент для подальшої політичної інтеграції та для прийняття рішень. Це один з елементів тих рішень, які ми прийняли сьогодні, щоб наблизити Україну до НАТО та до її членства в Альянсі», - додав генеральний секретар НАТО.

Як повідомлялося, сьогодні у Вільнюсі триває другий день саміту НАТО, головними темами якого є зміцнення системи стримування й оборони Альянсу та продовження допомоги для України у її боротьбі проти російської агресії. Наразі триває перше в історії засідання новоствореної Ради НАТО-Україна за участю Президента Зеленського та лідерів 31 країн-союзниць й Швеції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-