До коаліції F-16 для України увійшло вже більше 10 держав НАТО – Столтенберг

До коаліції F-16 для України увійшло вже більше 10 держав НАТО – Столтенберг

Укрінформ
До коаліції з підготовки українських пілотів для літаків F-16 вже увійшли більше 10 країн Альянсу, які планують розпочати тренування вже до кінця літа поточного року.

Про це сьогодні у Вільнюсі під час спільної пресконференції з Президентом Володимиром Зеленським перед першим засіданням Ради НАТО-Україна заявив генсекретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Вчора група союзників по НАТО утворили коаліцію з підготовки українських пілотів на F-16. Ця ініціатива була оголошена Нідерландами й Данією, і я вітаю той факт, що ще кілька країн-союзниць до неї приєдналися. Тож підготовка до цього вже проводиться і тренування розпочнеться так швидко, як це можливо. Як говорять союзники, тренування почнеться вже цього літа. Останній раз, як я бачив перелік (країн), там було десять, а може й більше країн-союзниць, які нині є учасниками цієї коаліції. Вони мають намір розпочати якомога швидше, і це надасть можливість пізніше прийняти рішення щодо надання F-16», - сказав керівник Альянсу.

Читайте також: Коаліція з навчання українських пілотів F-16 сформована – Резніков

За його словами, всі домовленості, гарантії, документи та зустрічі є, безумовно, важливими, але найбільш важливим й невідкладним зараз є надати для України та для її Збройних сил достатньо зброї для забезпечення перемоги у війні проти російської агресії.

«Було надзвичайно важливим, що після цієї зустрічі ми бачили нові оголошення від країн-членів. Франція зобов’язалася поставити крилаті ракети великої дальності. Німеччина вчора оголосила про новий великий пакет, що включає більше систем протиповітряної оборони та більше броньованих машин. Сполучені Штати оголосили про новий великий пакет боєприпасів для зброї, як і багато інших країн-союзниць», - зазначив Столтенберг.

Він підкреслив, що найтерміновішим завданням є забезпечити, щоб Україна вистояла.

«Тож послання є таким - ми будемо стояти поряд із Україною так довго, як буде необхідно, і найбільш терміновою справою, є надати їй ту зброю, якої вона потребує», - додав генсек НАТО.

Читайте також: Україна зараз ближче до НАТО, ніж будь-коли раніше - Столтенберг

Як повідомлялося, у Вільнюсі триває другий день саміту НАТО, головними темами якого є зміцнення системи стримування й оборони Альянсу та продовження допомоги для України у її боротьбі проти російської агресії. Вже розпочалося перше в історії засідання новоствореної Ради НАТО-Україна за участю Президента Зеленського та лідерів 31 країни-союзниці, а також Швеції.

Фото: Flickr/NATO

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-