НАТО не може назвати дату вступу України з огляду на війну – Бербок

НАТО не може назвати дату вступу України з огляду на війну – Бербок

Укрінформ
НАТО не може назвати чіткої дати набуття Україною членства в Альянсі з огляду на невизначений термін завершення війни.

Про це заявила журналістам міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок на полях саміту Північноатлантичного альянсу в Вільнюсі, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

«На жаль, ми не знаємо, коли завершиться ця жахлива війна… Отже, логічно, що ми не можемо назвати якихось фіксованих дат. Якби ми мали фіксовану дату, війна мала би завершитися до цього часу. Але в політиці, особливо зовнішній, йдеться не про бажання, а про те, як поводитися з реальністю… Ми не можемо зазирнути в майбутнє», - сказала Бербок.

Водночас вона наголосила, що «майбутнє України – в НАТО». 

Читайте також: Рінкевичс: Латвія «не опустить руки» і продовжить боротися за вступ України до НАТО

Німецький дипломат назвала кроками наближення до Альянсу підготовку українських військових, передачу Київу озброєнь західного зразка, а також започаткування Ради НАТО-Україна. До набуття повноправного членства партнери будуть підтримувати Україну в її боротьбі, запевнила вона і нагадала про новий пакет допомоги від ФРН на 700 млн євро. 

Коментуючи безпекові гарантії для України, вона зазначила, що вони складаються з коротко-, середньо- та довгострокових заходів для зміцнення оборони, а також економічних гарантій і відбудови інфраструктури. 

«Європейський континент зможе жити в мирі лише тоді, коли Україна знову буде жити в мирі та буде вільною. У Європі не повинно бути - і не буде - сірих безпекових зон», - підкреслила міністр. 

Вона також зауважила, що розв'язана Росією війна проти України «веде не до зменшення безпеки в Європі, а до збільшення спільної безпеки».

Читайте також: Зеленський назвав головні теми переговорів з учасниками саміту НАТО

Крім того, Бербок зауважила, що напередодні була вражена тим, як багато людей вітали Президента України на центральній площі Вільнюса.

«У Вільнюсі ми з Анналеною Бербок обговорили підсумки саміту НАТО для безпеки Європи. Я привітав посилення практичної допомоги, скасування ПДЧ і заснування Ради Україна-НАТО як інструменту інтеграції. Я також звернув увагу на відсутність певності щодо запрошення України в НАТО. Ми продовжуємо працювати з союзниками, щоб заповнити цю прогалину», - зазначив Дмитро Кулеба у Твіттері.

Фото: Dmytro Kuleba

Фото: Dmytro Kuleba

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський 11 липня у Вільнюсі взяв участь в акції на підтримку руху України в НАТО.

Фото: dpa/picture alliance/Thomas Trutschel

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-