Дуда сподівається на членство України в НАТО у перспективі кількох років

Дуда сподівається на членство України в НАТО у перспективі кількох років

Укрінформ
Президент Польщі Анджей Дуда переконаний, що рішення НАТО щодо України є “недостатнім”, але вона може стати повноправним членом Альянсу за декілька років.

Про це він заявив перед початком другого дня саміту Альянсу у Вільнюсі, передає кореспондент Укрінформу.

“Рішення щодо України абсолютно недостатнє. Я сподіваюся, що через декілька років Україна буде повноправним членом НАТО”, - сказав польський лідер.

За його словами, шлях України до НАТО після вчорашніх рішень є “зрозумілим”. Водночас на сьогодні складно говорити про графік приєднання України до НАТО, оскільки потрібна єдність усіх країн Альянсу.

“Складно говорити про членство України в НАТО вже завтра через війну, оскільки під час війни це неможливо з огляду на 5-ту статтю Вашингтонського договору про колективну оборону”, - пояснив президент РП.

Читайте також: Умови для членства України в НАТО невідомі – Дмитро Кулеба

На його думку, дуже важливими рішеннями саміту є чітка декларація щодо прийняття України до НАТО в майбутньому, що Україна не повинна буде виконувати Плану дій щодо членства, а також створення Ради НАТО-Україна.

За словами президента РП, прийняття України до НАТО, без сумніву, значно би сприяло зміцненню східного флангу НАТО. “Це був би буфер, який відділяє нас від найбільшої на сьогодні загрози, якою сьогодні є Росія”, - зауважив Дуда.

Він додав, що прийняття до НАТО України - держави, яка, з одного боку, має велику територію і значні природні ресурси, а з іншого – армію з величезним бойовим досвідом, “без сумніву, в майбутньому було би дуже значним зміцненням як для НАТО, так і для Польщі”.

Читайте також: Союзники по Альянсу підтвердили, що майбутнє України - у НАТО

Дуда зауважив, що зараз Польща є східним флангом НАТО, а після вступу України в Альянс “цей фланг значною мірою розтягнеться на схід”.

Президент повідомив, що після саміту НАТО його результати будуть обговорені на засіданні Ради безпеки РП.

Як повідомлялося, у підсумковому комюніке Вільнюського саміту НАТО йдеться про те, що Альянс визнав прогрес України на шляху євроатлантичної інтеграції та підтвердив майбутнє України у НАТО.

Фото: PAP/Leszek Szymanski

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-