Союзники по Альянсу підтвердили, що майбутнє України - у НАТО

Союзники по Альянсу підтвердили, що майбутнє України - у НАТО

Комюніке
Укрінформ
Глави держав та урядів країн Північноатлантичного альянсу визнали прогрес України на шляху євроатлантичної інтеграції та підтвердили, що майбутнє України - у НАТО.

Про це йдеться у підсумковому комюніке Вільнюського саміту НАТО, оприлюдненому на сайті Альянсу, повідомляє Укрінформ.

«Ми повністю підтримуємо право України обирати шлях для забезпечення своєї безпеки. Майбутнє України – в НАТО. Ми підтверджуємо зобов’язання, взяті під час саміту НАТО в Бухаресті у 2008 році, що Україна стане членом НАТО, і сьогодні ми визнали, що шлях України до повної євроатлантичної інтеграції вийшов за межі необхідності (виконання) Плану дій щодо членства. Україна стала більш взаємосумісною та політично інтегрованою з Альянсом та досягла суттєвого прогресу на шляху реформ», - сказано у документі.

У ньому зазначається, що відповідно до Хартії про особливе партнерство між НАТО і Україною від 1997 року та додатків до неї 2009 року союзники будуть продовжувати підтримувати прогрес України на шляху до взаємосумісності, а також у процесі необхідних демократичних і безпекових реформ. Міністри закордонних справ країн НАТО регулярно оцінюватимуть такий прогрес через погоджені Річні національні програми. Альянс буде підтримувати Україну у виконанні цих реформ на шляху до повноправного членства у майбутньому.

«Ми зможемо надіслати запрошення для України приєднатися до Альянсу, коли з цим погодяться союзники і коли всі умови будуть виконані», - йдеться у документі.

Глави держав та урядів країн Альянсу наголосили, що безпека України має велике значення для союзників і для всього Альянсу. З метою підтримки подальшої інтеграції України в НАТО вони погодили значний пакет політичної та практичної допомоги.

«Ми вирішили започаткувати Раду НАТО-Україна - новий спільний орган, де союзники й Україна будуть рівними членами у просунутому політичному діалозі, взаємодії та співробітництві, а також у питаннях євроатлантичних прагнень України до членства в НАТО. Він надасть можливість спільних консультацій, прийняття рішень та (спільних) дій, а також слугуватиме як механізм кризових консультацій між НАТО й Україною», - йдеться у комюніке.

Союзники підтвердили, що постачання в Україну терміново необхідної нелетальної допомоги в межах Пакета широкої допомоги НАТО (САР) залишається пріоритетом. Від часу проведення Мадридського саміту союзники та партнери вже виділили понад 500 мільйонів євро для його реалізації.

"Для підтримки системи стримування й оборони України у короткостроковій, середній та довгостроковій перспективі ми погодилися сьогодні розвинути CAP у багаторічну програму (допомоги) для України. Вона допоможе Україні у відновленні сектору безпеки й оборони та трансформації країни до повної взаємосумісності з НАТО. Союзники будуть продовжувати фінансувати CAP... Ми вітаємо та заохочуємо також внески від партнерів", - сказано у комюніке.

Читайте також: Саміт НАТО: Росія несе повну відповідальність за загарбницьку війну проти України

Як повідомлялося, сьогодні у Вільнюсі розпочався дводенний саміт НАТО, головними темами якого є зміцнення системи стримування й оборони Альянсу, продовження допомоги Україні, а також питання щодо подальшого наближення України до членства в НАТО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-