Лінкявічус: Відчутним результатом саміту НАТО для України була б відмова від ПДЧ

Лінкявічус: Відчутним результатом саміту НАТО для України була б відмова від ПДЧ

Укрінформ
Колишній міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус очікує від НАТО конкретних рішень щодо перспективи вступу України до Альянсу. Водночас відчутним результатом саміту НАТО у Вільнюсі для України була б відмова від Плану дій щодо членства в Альянсі.

Про це Лінкявічюс сказав в інтерв’ю Укрінформу

«Дійсно відчутним результатом саміту була б відмова від Плану дій щодо членства в НАТО для України. На мою думку, в цьому немає потреби. Україна вже виконує Річні національні програми, які мають однакову структуру, механізми зворотного зв'язку, пакети підтримки», - сказав Лінкявічус.

На його переконання, Україна заслуговує стати членом НАТО, оскільки єдина з країн має досвід на полі бою і показала свої спроможності не в теорії, а на практиці. 

«Вони настільки значні, що змусили повірити в це навіть скептиків. Однак питання не лише в армії. Поки війна триває, вирішити питання вступу України до Альянсу буде нелегко», - зауважив дипломат. 

Лінкявічус зазначив, що вступ України в НАТО підтримують більшість країн-членів, однак потрібен консенсус, «бо навіть один голос проти впливає на остаточне рішення».

Читайте також: Україну у складі НАТО хочуть бачити 89% українців

За словами ексміністра закордонних справ Литви, рішення про перетворення Комісії Україна-НАТО на Раду Україна-НАТО, яке анонсували в Альянсі, «не надто вражає». 

«Так, це справді вищий рівень. Але ми вже маємо Раду Росія-НАТО, яка заморожена. Тому це ніщо інше, як «політична косметика»», - вважає Лінкявічус. 

Як повідомлялося, 11-12 липня у Вільнюсі (Литва) відбудеться саміт НАТО. Президент України Володимир Зеленський наголошує на необхідності отримати чіткі гарантії безпеки поки Україна не приєдналася до Альянсу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-