Вшанування пам'яті жертв Волинської трагедії Зеленським і Дудою є символічним жестом – історик

Вшанування пам'яті жертв Волинської трагедії Зеленським і Дудою є символічним жестом – історик

Укрінформ
Вшанування пам'яті жертв Волинської трагедії президентами України та Польщі є дуже хорошим символічним жестом.

Як передає Укрінформ, про це Українському радіо сказав історик, доцент Київського національного університету імені Тараса Шевченка Андрій Руккас.

"Дуже хороший символічний жест, коли на Волині у Кафедральному римо-католицькому костелі президенти України та Польщі вшанували пам’ять невинних жертв Волинської трагедії. Це дуже вдалий символічний крок. Наші державні мужі якраз і демонструють бажання нарешті подолати цю чорну сторінку в спільній польсько-українській історії. Сподіваюся, це буде врешті-решт зроблено", - зазначив він.

Історик додав, що і українці, і поляки мають усвідомити, що ми не зможемо нав’язати свою точку зору опоненту. "Якщо ми усвідомимо і приймемо, що Польща є такою, як вона є, а сучасна суверенна Україна, що бореться, також є такою, як вона є, і що наше ставлення до УПА зовсім не означає, що ми будемо повторювати такі речі, як Волинська трагедія — тоді ми подолаємо будь-які стереотипи минулого. ... Якщо ми будемо віддавати шану і пам’ятати, що ми також зробили хибний крок, як і вони, і будемо усвідомлювати, що цим хибним кроком користувалися наші західні та східні сусіди — нацистська Німеччина і Радянський Союз, то ми завжди будемо у виграшній ситуації", - наголосив він.

Читайте також: Глави УГКЦ та католицької церкви Польщі підписали звернення щодо Волинської трагедії

Як повідомлялося, президенти України та Польщі, Володимир Зеленський і Анджей Дуда зустрілися сьогодні, 9 липня на Волині, в Луцьку і взяли участь у спільних заходах із вшанування пам'яті жертв Волинської трагедії. Зеленський і Дуда відвідали Кафедральний костел святих Петра й Павла. У месі взяли участь митрополит Православної церкви України Епіфаній, митрополит Луцький і Волинський Михаїл, глава Української греко-католицької церкви, Блаженніший Святослав.

Тема Волинської трагедії є однією з найбільш суперечливих в українсько-польських відносинах. Погляди Києва і Варшави на причини, відповідальність і кількість жертв з обох сторін дещо відрізняються. Польська сторона наполягає, що виключну відповідальність за злочин, скоєний в 1943-1944 роках на Волині, несе українська сторона, натомість українська сторона переконує, що відповідальність несуть обидві сторони і вибачення має бути взаємним.

Тему Волинської трагедії в минулі роки і зараз активно використовує російська пропаганда, аби посварити Україну і Польщу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-