Моравецький: Росія розігруватиме «волинську карту», поки не буде з’ясовано все про трагедію

Моравецький: Росія розігруватиме «волинську карту», поки не буде з’ясовано все про трагедію

Фото
Укрінформ
Росія намагатиметься використати факт Волинської трагедії, щоб посварити українців і поляків, поки обставини тих подій не будуть повністю з’ясовані.

На цьому наголосив прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький у селі Плужники Тернопільської області, де проводяться пошуково-ексгумаційні роботи на місці поховання польських жертв Волинської трагедії, передає кореспондент Укрінформу.

“Маємо усвідомлювати, що поки не буде до кінця встановлено і записано історію Волинського злочину, Росія завжди використовуватиме "волинську карту", аби вбити клин між поляками й українцями”,- заявив Моравецький.

За його словами, цього не можна дозволити, особливо у період, коли Україна бореться за свою свободу, незалежність і право на життя.

“Вся Україна бореться також за Польщу і Європу. Вона бореться за нашу безпеку та наше майбутнє. Щодня українські воїни гинуть у боротьбі з варварською російською навалою, і ми їм вдячні”, - підкреслив очільник польського уряду.

Він зауважив, що на підставі домовленості між українським та польським урядами впродовж кількох тижнів тривають пошуково-ексгумаційні роботи у Плужниках, де у ніч з 12 на 13 лютого 1945 року були вбиті близько 100 поляків.

Читайте також: Дуда: Є країни, які дуже хотіли б вибуху ненависті між українцями і поляками

Моравецький підкреслив, що Волинська трагедія є “незагоєною раною” в історії двох народів, яку потрібно залікувати правдою, "пам’ятаючи, хто був катом, а хто жертвою". На його переконання, це треба зробити таким чином, щоб ця проблема “не знищила польсько-українську солідарність”.

Читайте також: Кваснєвський висловився про роль Волинської трагедії для України й Польщі

Як відомо, тема Волинської трагедії є однією з найбільш суперечливих в українсько-польських відносинах. Погляди Києва і Варшави на причини, відповідальність і кількість жертв з обох сторін відрізняються. Польська сторона покладає відповідальність за злочин, скоєний в 1943-1945 роках на Волині, на українську сторону, натомість Україна наполягає, що відповідальність несуть обидві сторони і вибачення має бути взаємним.

Тему Волинської трагедії активно використовує російська пропаганда.

Фото: twitter.com/MorawieckiM

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-