Кваснєвський висловився про роль Волинської трагедії для України й Польщі

Кваснєвський висловився про роль Волинської трагедії для України й Польщі

Ексклюзив
Укрінформ
Київ і Варшава не можуть уникнути теми складної історії, але вона не повинна стати головною у двосторонніх відносинах.

На цьому в інтерв’ю Укрінформу наголосив експрезидент Польщі Александер Кваснєвський, говорячи про 80-річчя Волинської трагедії.

“Цієї теми не можна уникнути, але вона також не може стати головною у двосторонніх відносинах”,- підкреслив Кваснєвський.

Він зазначив, що на 60-річчя цього злочину (у 2003 році – ред.) українська і польська сторони організували пам’ятні заходи у Павлівці (Волинська область – ред.).

“Мені здається, що на 80-річчя цих трагічних подій треба сказати слова, які нещодавно говорив під час виступу в Сеймі Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук (25 травня у Варшаві - ред.). Це має бути спільне вшанування жертв, підкреслення, що таке ніколи не може повторитися, і заклик до дій заради примирення”, - наголосив експрезидент РП.

Він висловив сподівання, що на дипломатичному рівні, між канцеляріями Президентів України й Польщі ведеться робота, "аби знайти в цьому році розумну формулу вшанування жертв”.

Читайте також: Посол відреагував на слова речника МЗС Польщі про те, як Україна має вибачитися за Волинську трагедію

У Польщі 80-ту річницю Волинської трагедії на державному рівні відзначатимуть 11 липня.

Як відомо, тема Волинської трагедії є однією з найбільш суперечливих в українсько-польських відносинах. Погляди Києва і Варшави на причини, відповідальність і кількість жертв з обох сторін дещо відрізняються. Польська сторона наполягає, що виключну відповідальність за злочин, скоєний в 1943-1944 роках на Волині, несе українська сторона, натомість українська сторона переконує, що відповідальність несуть обидві сторони і вибачення має бути взаємним.

Тему Волинської трагедії в минулі роки і зараз активно використовує російська пропаганда, аби посварити Україну і Польщу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-