Дуда: Є країни, які дуже хотіли б вибуху ненависті між українцями і поляками

Дуда: Є країни, які дуже хотіли б вибуху ненависті між українцями і поляками

Укрінформ
Польща веде спокійну політику з Україною у складних історичних питаннях, розраховуючи на взаємне порозуміння. Є країни, які хочуть використати складну історію, аби посварити українців і поляків.

На цьому в ефірі радіо ZET наголосив президент Польщі Анджей Дуда, передає Укрінформ.

“Ми проводимо спокійну політику, а не політику бігання з вилами, пошуку порозуміння у складних історичних питаннях, які є дуже болісними для великої групи наших земляків”, - заявив Дуда.

За його словами, кожна родина має право на місце вшанування своїх близьких, куди можна поїхати, покласти квіти, запалити свічки і помолитися.

“І це розуміє нинішня українська влада, з чим раніше були проблеми”, - зауважив Дуда.

Читайте також: Дуда: Українці і поляки спільно вшанують жертв Волинської трагедії

Він підкреслив, що не хоче, аби відбувалися “спроби підігрівання ненависті між обома народами”.

“Я ніколи не мав сумнівів, що, на жаль, є також країни, які дуже хотіли б вибуху ненависті між українцями і поляками, і вони багато роблять зараз у цьому напрямку, щоб до чогось такого довести”,- підкреслив президент Польщі. 

Він зазначив, що завданням публічних людей у Польщі є ведення справ так, щоб відносини між українським і польським народами формувалися за принципами взаємоповаги, взаєморозуміння, справедливості і пошуку спільного майбутнього.

“Я хотів би це гарантувати. І сподіваюся, що ми зможемо це робити з нашими сусідами-українцями по-добросусідськи і братерськи, і все в цьому напрямку роблю”, - зазначив Дуда.

Відповідаючи на запитання, чи Україна повинна перепросити за Волинську трагедію, Дуда зазначив, що, “має бути поєднання у справі Волині, потрібною є історична правда, повага до жертв, повага і братерство між обома народами”. 

Читайте також: Україна цінує готовність Литви та Польщі допомагати на шляху до ЄС та НАТО – Шмигаль

У Польщі 80-ту річницю Волинської трагедії на державному рівні відзначатимуть 11 липня.

Як відомо, тема Волинської трагедії є однією з найбільш суперечливих в українсько-польських відносинах. Погляди Києва і Варшави на причини, відповідальність і кількість жертв з обох сторін дещо відрізняються. Польська сторона наполягає, що виключну відповідальність за злочин, скоєний в 1943-1944 роках на Волині, несе українська сторона, натомість українська сторона переконує, що відповідальність несуть обидві сторони і вибачення має бути взаємним.

Тему Волинської трагедії в минулі роки і зараз активно використовує російська пропаганда, аби посварити Україну і Польщу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-