Зеленський зустрівся з президентом Болгарії

Зеленський зустрівся з президентом Болгарії

Відео
Укрінформ
Президент Володимир Зеленський обговорив із Президентом Болгарії Руменом Радевим безпекові питання, призначення посла в Україну та спільні можливості у Чорноморському регіоні.

Про це глава Української держави повідомив у Телеграмі, передає Укрінформ.

«У Софії зустрівся з Президентом Болгарії Руменом Радевим. Наша спільна безпека в нашому спільному європейському домі. Формула миру. Взаємодія між нашими державами. Призначення Посла Болгарії в Україні. Та спільні можливості у Чорноморському регіоні. Лише єднання дає силу – пам’ятаємо про це», - зазначив Зеленський.

Як поінформували в пресслужбі ОП, глава Української держави подякував Болгарії за запрошення, а також за політичну підтримку й практичну допомогу Україні та гостинний прийом наших громадян, які знайшли притулок у цій країні, рятуючись від російської агресії.

«Я надзвичайно вдячний за те, що болгарський народ прихистив велику кількість українців. Я думаю, що люди в Болгарії чітко розуміють, що це не «конфлікт», а війна. Тому що коли конфлікт, то мільйони людей не виїжджають із країни, щоб зберегти життя своїх дітей. Війна на нашій території, на нашій землі, тому ми чітко знаємо, що це не конфлікт, а війна», – сказав він.

Президент наголосив, що важливо розставляти правильні акценти й називати речі своїми іменами.

Зеленський відзначив підписання в Болгарії низки важливих двосторонніх документів, зокрема, Спільної декларації щодо євроатлантичної інтеграції України та Меморандуму про взаєморозуміння та співробітництво в галузі енергетики.

Лідери двох держав також приділили увагу питанню захисту спільної свободи.

Зеленський висловив подяку Болгарії за принципову підтримку руху України до членства в НАТО, а також поінформував колегу про досягнутий Україною прогрес на шляху європейської інтеграції, серед іншого, у виконанні семи рекомендацій Європейської Комісії.

Співрозмовники обговорили реалізацію Української формули миру, і Зеленський привітав готовність Болгарії долучитися до її реалізації, зокрема щодо забезпечення продовольчої безпеки. Він висловив сподівання на участь керівництва Болгарії у Глобальному саміті миру.

Глава деражви також відзначив важливість призначення Посла Болгарії в Україні.

Окрему увагу сторони приділили взаємодії в Чорноморському регіоні.

Читайте також: Парламент Болгарії підтримав членство України в НАТО

Зеленський акцентував на важливості недопущення вчинення Росією терористичного акту на Запорізькій АЕС, що, за його словами, може призвести до катастрофічних наслідків для континенту.

«Окупація атомної електростанції – це також не конфлікт, це відкрита війна», – резюмував він.

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський 6 липня перебуває з візитом у Болгарії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-