Нетаньягу пояснив, чому Ізраїль не дає Україні своє озброєння

Нетаньягу пояснив, чому Ізраїль не дає Україні своє озброєння

Укрінформ
Прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу вважає, що озброєння, яке використовують ЗСУ, потрапивши в руки росіянам, може бути передане Ірану, саме тому Тель-Авів не надає Україні свої оборонні системи, зокрема «Залізний купол».

Як передає Укрінформ, про це він заявив у інтерв’ю The Wall Street Journal.

«Ми стурбовані можливістю того, що системи, які ми передамо Україні, потраплять до рук Ірану і можуть бути перероблені, і ми зіткнемося з тим, що ізраїльські системи використовуватимуться проти Ізраїлю», – сказав Нетаньягу, зазначивши, що до підтримуваного Іраном угруповання «Хезболла» вже потрапили західні протитанкові системи.

Читайте також: Єрмак здивований нейтральною позицією Ізраїлю щодо війни РФ проти України

Раніше посольство України в Ізраїлі заявило, що «чинний уряд Ізраїлю обрав шлях тісної співпраці з Російською Федерацією», посилавшись на дипломатичну взаємодію Ізраїлю з Москвою та «повну відсутністю ізраїльської гуманітарної допомоги Україні». Посол в Ізраїлі Євген Корнійчук заявив, що Тель-Авів не виконав обіцянок щодо надання допомоги Україні.

Читайте також: Посольство України розкритикувало політику уряду Ізраїлю щодо РФ і закликало підтримати Київ

Нетаньяху, відповідаючи на це, сказав, що Ізраїль не є нейтральним у конфлікті і його симпатії на боці України, але наголосив на обмеженнях, продиктованими міркуваннями національної безпеки.

«Колишній уряд дав деякі обіцянки, вони були в процесі та не були виконані. Але я їх виконую, – зазначив він. – Ми не нейтральні. Ми висловили свою позицію щодо України, але я кажу, що є обмеження, занепокоєння та інтереси, які ми маємо, і мій перший інтерес... – це забезпечення безпеки єдиної єврейської держави».

Читайте також: Українського посла викликали до МЗС Ізраїлю після критики політики уряду

За його словами, Ізраїль надає Україні допомогу для порятунку життя цивільного населення.

«Ми допомагаємо у цивільній обороні, у цивільній системі оповіщення, що позбавить необхідності тримати половину країни в укриттях при кожному ракетному обстрілі», – додав він.

Як повідомлялося, посольство України в Державі Ізраїль закликало ізраїльський уряд змінити свою позицію щодо РФ та підтримати Україну оборонними засобами у боротьбі з агресором.

Після цього посла України Євгена Корнійчука викликали до Міністерства закордонних справ Ізраїлю.

Голова уряду Ізраїлю Біньямін Нетаньягу в інтерв’ю раніше заявив, що його країна перебуває в особливій ситуації, ніж Польща, Німеччина, Франція чи будь-яка західна країна.

Читайте також: Сенатори США закликали надати Україні батарею «Залізного купола»

За словами Нетаньягу, Ізраїль також стурбований тим, що будь-які системи, надані Україні, будуть використані проти них, оскільки можуть потрапити до Ірану. На його думку, збалансований спосіб, у який діє Ізраїль, є правильним.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-