Резолюція ПАРЄ щодо Каховської греблі буде в основі рішень про відшкодування РФ збитків - депутат

Резолюція ПАРЄ щодо Каховської греблі буде в основі рішень про відшкодування РФ збитків - депутат

Укрінформ
Резолюцію Парламентської асамблеї Ради Європи про відповідальність Росії за підрив Каховської ГЕС буде покладена в основу рішень щодо відшкодування Україні збитків.

Про це сказав в інтерв'ю Українському радіо народний депутат від “Батьківщини”, перший заступник голови української делегації в ПАРЄ Сергій Соболєв, передає Укрінформ.

“Щодо Каховської ГЕС у резолюції чітко зазначено, що всю відповідальність за вибух, організований російськими терористами, та підрив Каховської ГЕС несе країна-агресорка Російська Федерація. Це дуже важливо, тому що ця резолюція буде покладена в основу рішень щодо відшкодування збитків", ― підкреслив Соболєв.

Також він нагадав найважливіші рішення, ухвалені на сесії ПАРЄ, серед яких резолюція із закликом підтримати вступ України до НАТО.

"На першому місці ― безпрецедентний випадок: ПАРЄ майже одноголосно (чотири голоси проти) підтримала резолюцію, в якій був прямий заклик до країн-членів НАТО, а також до держав, які не є членами Альянсу, але входять до ПАРЄ, підтримати вступ України до НАТО. Ніякий "шлях до НАТО", ніякі "попередні умови, які треба виконувати", а безпосередній вступ України в НАТО”, - вказав депутат.

Читайте також: ЄС підтримує українську Формулу миру та просуватиме її у світі – Боррель

Друге ― це рішення, які стосуються військовополонених, порядку їх звільнення, вимог до країн. “Щоб не повторювалися ті історії, які ми мали нещодавно. Безперечно, ми вдячні, що 11 наших воїнів визволені з полону по так званій угорсько-російській "угоді". Ми мали дуже схожу, але пряму угоду між урядами Туреччини та України, коли Туреччина допомогла визволяти десятки, а тепер уже сотні бійців насамперед "Азова". Щоб не повторювались "угорські" історії, у рішенні чітко зазначено, який порядок звільнення військовослужбовців”, - зазначив Соболєв.

Третє ― це питання відшкодування Росією збитків, завданих Україні. “Ясна річ, цей збиток неможливо виміряти, коли він стосується людських життів, каліцтва, втрачених доль, депортованих дітей, які сьогодні фактично перебувають під арештом в Російській Федерації. Це окремий розділ серед ключових рішень, ухвалених на цій сесії”, - додав депутат.

Читайте також: ПАРЄ ухвалила резолюцію про недопуск спортсменів з Росії та Білорусі на Олімпіаду-2024

Як повідомляв Укрінформ, ПАРЄ на літній сесії ухвалила резолюцію «Політичні наслідки агресії рф проти України», в якій підтримала вступ України до НАТО та формулу миру Володимира Зеленського.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-