Міністри ЄС не змогли погодити 8-й пакет військової допомоги для України

Міністри ЄС не змогли погодити 8-й пакет військової допомоги для України

Оновлено
Укрінформ
Міністри закордонних справ ЄС не змогли погодити виділення для України 8-го пакету військової допомоги, хоча затвердили новий внесок країн-членів до Європейського фонду миру в обсязі 3,5 млрд євро.

Про це сьогодні під час пресконференції у Люксембурзі за підсумками ради міністрів ЄС із закордонних справ заявив Високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми підтвердили наше зобов’язання підтримувати Україну, подвоїти зусилля з поставок обладнання та з тренування, зробити все, щоб підтримати контрнаступ, який здійснює Україна. Перш за все, ми погодили дуже потрібний додаток у 3,5 мільярди євро до Європейського фонду миру та негайно мали пояснити, що це не лише для України… Ухвалення 8-го пакета (військової, - ред.) допомоги для України все ще не знайшло вирішення. Ми працювали особисто з усіма, намагаючись вирішити це питання якнайшвидше, тому що цей пакет підтримки для України залишається життєво важливим», - сказав Боррель.

Він нагадав, що додаткові внески до міждержавного Європейського фонду миру будуть спрямовані, окрім України, на підтримку партнерів Європейського Союзу будь-де у світі, включаючи Африку та Західні Балкани.

Читайте також: Угорщина розблокує транш ЄС, якщо Україна виключить OTP Bank із «чорного списку» - Сійярто

Відповідаючи на запитання журналістів щодо причин блокування чергового траншу військової допомоги для України, Боррель повідомив, що продовжить працювати з Угорщиною й Україною, щоб знайти відповідні рішення.

«Мені шкода, що цей ще один транш допомоги не був погоджений. Ми продовжуватимемо працювати з Угорщиною і Україною, щоб бачити, як можемо знайти рішення, розблокувати цей стан справ», - додав Боррель.

Як повідомлялося, Угорщина не підтримала виділення чергового траншу у 500 млн євро військової допомоги Україні з Європейського фонду миру державами-членами ЄС через включення Україною угорського OTP Bank до списку "спонсорів війни".

Завдяки можливостям цього міждержавного Фонду, ЄС зміг надати Україні вже сім пакетів військової допомоги на загальну суму 3,6 мільярда євро. Крім цього, ЄС виділив 1 мільярд євро для поставок наявних боєприпасів для України з арсеналів країн ЄС та ще 1 мільярд євро – для колективного замовлення та прискорення виробництва артилерійських боєприпасів на підприємствах європейської оборонної промисловості для їх подальшого передання Україні.

Фонд використовується також для допомоги іншим-країнам-партнерам у зміцненні їх стійкості та стабільності, серед яких Молдова, Грузія, Мозамбік, Боснія і Герцеговина, Сомалі, Нігер, Мавританія, Ліван та Йорданія.

З початку повномасштабної російської агресії Європейський Союз надав Україні допомогу, загальний обсяг якої наближається до 70 мільярдів євро, з яких більше 10 мільярдів євро припадають на суто військову допомогу, включаючи внески ЄС та прямі поставки військового обладнання від країн-членів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-