Стефанішина прокоментувала висновок Венеційської комісії щодо закону про нацменшини

Стефанішина прокоментувала висновок Венеційської комісії щодо закону про нацменшини

Укрінформ
Рекомендація Венеційської комісії щодо поновлення привілейованого статусу російської мови після завершення війни Росії проти України є великою репутаційною втратою для самого органу.

Про це заявила віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина в інтерв’ю РБК-Україна, передає Укрінформ.

«Перше, що маємо розуміти, у висновках (Венеційської комісії – ред.) надаються рекомендації. Україна абсолютно не почуває себе зобов'язаною реагувати або будь-яким чином діяти у зв'язку з цими рекомендаціями», - сказала урядовиця.

Коментуючи рекомендацію Венеційської комісії про необхідність поновлення "привілейованого статусу" для російської мови після завершення "надзвичайної ситуації", тобто війни з РФ, Стефанішина зауважила, що на думку української сторони, «це велика репутаційна втрата для самого органу».

«Ми не вважаємо взагалі можливим зараз вести цю дискусію в площині якихось юридичних нюансів. В Україні повністю забезпечені права всіх національних меншин. Глибоко, очевидно, не треба тут занурюватись в питання, яке стосується російської національної меншини. Я єдине хочу звернути увагу – в Україні немає організованої російської нацменшини», - акцентувала віцепрем’єрка.

Вона нагадала, що РФ ніколи не відстоювала права російської меншини, вони завжди говорили про "русскоязичноє насєлєніє", яке треба "захищати".

«І фактично Венеційська комісія виходила з цього саме російського наративу. Це для нас така неприємна історія. Тут є певний конституційний нюанс, що Конституція передбачає, що забезпечується вільний розвиток російської та інших мов. Конституція в нас була ухвалена 96-го року, з цим формулюванням, коли були меморандуми, договори і СНД, 6 років після розпаду Радянського союзу, де російська мова була державною. Це реальність, очевидно, в умовах війни ми не можемо міняти Конституцію і так далі. Все це пояснювалось. Очевидно, що цей контекст мав бути врахований», - зауважила Стефанішина.

За її словами, кожна рекомендація Венеційської комісії буде обговорюватись.

Читайте також: Україна працює над чітким баченням імплементації висновків Венеційської комісії

«Європейська комісія наразі концентрується в основному на нашій державній програмі захисту нацменшин в цілому і концентрується на освітньому, недискримінаційному процесі… Це складні питання, але я думаю, що жодний політичний лідер не візьме на себе зараз відповідальність відстоювати права російської національної меншини, якої де-факто і де-юре не існує», - підсумувала урядовиця.

Як повідомляв Укрінформ, Венеційська комісія 13 червня оприлюднила висновки щодо закону "Про національні меншини (спільноти)", у якому рекомендувала Україні переглянути деякі положення цього євроінтеграційного закону.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-