Україну треба запросити до НАТО на саміті у Вільнюсі – Расмуссен

Україну треба запросити до НАТО на саміті у Вільнюсі – Расмуссен

Укрінформ
Україна повинна отримати запрошення до НАТО на саміті Альянсу 11-12 липня у Вільнюсі.

Про це у коментарі PAP в межах Конгресу 590 заявив колишній генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен, передає Укрінформ.

“Ми повинні допомогти Україні побудувати сильну армію, щоб вона могла в майбутньому відбити будь-який напад Росії. Я оптимістично налаштований щодо гарантій безпеки: у цьому питанні ми можемо отримати підписи ще до Вільнюського саміту. З іншого боку, я вважаю, що ми повинні запросити Україну до НАТО під час Вільнюського саміту, хоча і може бути важко досягти консенсусу, одностайності всіх членів Альянсу”, - зазначив Расмуссен.

За його словами, це був би перший випадок в історії НАТО, коли до організації запрошено країну, яка, фактично, перебуває у стані війни.

Читайте також: Резніков сподівається, що на саміті у Вільнюсі визначать «певну подію» для вступу України в НАТО

Ексгенсек НАТО підкреслив: “дуже небезпечним” є підхід, що гарантії безпеки не можна давати Україні, оскільки їх мають отримувати тільки країни-члени Альянсу.

“Якщо ми обумовимо вступ України до Альянсу припиненням бойових дій, то ми дамо Путіну привід ніколи їх не припиняти”, - наголосив Расмуссен.

За його словами, ще до вступу України в НАТО необхідно виробити практичні рішення щодо врахування 5-ї статті для надання гарантій безпеки Україні.

Читайте також: Вже 20 держав-членів НАТО підтримують інтеграцію України до Альянсу - Шмигаль

“Там, де є політична воля, будуть і політичні рішення”, - підкреслив Расмуссен.

Він наголосив, що з нападом Росії на Україну завершилася золота ера глобалізації. Відтоді світ поділився на два табори: демократичний, лідером якого є США, й авторитарний, який очолює Китай. Ці два табори відрізняються свої підходами до питань свободи, демократії і вільного ринку. Він підкреслив, що за свободу і демократію треба боротися.

“Але свобода і демократія - це не лише відповідальність тих, хто на передовій, ми всі є борцями за свободу”, - резюмував Расмуссен.

Читайте також: Україна — в НАТО, але після закінчення війни: у чому ризик подібного формулювання?

Як повідомляв Укрінформ, в Офісі Президента закликали альянс НАТО не зважати на воєнний стан, що діє в Україні через російську агресію, та якнайскоріше надати Україні запрошення щодо членства в Альянсі.

Фото: Shutterstock

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-