РФ фактично повністю контролює Секретаріат ООН, де працюють майже 400 росіян – Єльченко

РФ фактично повністю контролює Секретаріат ООН, де працюють майже 400 росіян – Єльченко

Укрінформ
Секретаріат ООН, де зараз працюють майже 400 росіян, «підіграє» Російській Федерації. Після перемоги України у війні Організація має бути тотально реформована або замість неї створена нова, у якій вплив РФ буде значно обмежений.

Про це заявив колишній постійний представник України при ООН Володимир Єльченко на пресконференції "Незаконне знаходження Росії в ООН: Проблема та її рішення", повідомляє кореспондент Укрінформу.

За його словами, за роки існування ООН Росія спромоглася просунути на роботу в Секретаріат ООН сотні своїх співробітників.

"Зараз їх близько 400, які працюють фактично якщо не на керівних, то на всіх ключових посадах, від чого залежать ті доповіді, які пишуться в Секретаріаті, і багато інших речей. Отже, маємо, з одного боку незаконне перебування Росії у складі ООН, а з другого боку, фактично повний контроль РФ над роботою Секретаріату на ключових напрямках діяльності організації. По суті, це паралізує всі зусилля не лише України, а й багатьох наших союзників, яких вони докладають для того, щоб якщо не припинити цю війну, то принаймні досягти якихось рішень, які могли б полегшити гуманітарну ситуацію тощо... З цим треба щось робити", - зазначив дипломат.

Читайте також: Єльченко: ООН – це бюрократична структура, іншої реакції на підрив Каховської ГЕС я не очікував

За словами Єльченка, наразі треба констатувати, що через 78 років після створення ООН "свій потенціал вичерпала", а сьогоднішня система міжнародного права "також припинила існувати", тому що не змогла адекватно відреагувати на порушення Росією будь-яких принципів і Статуту ООН, і ОБСЄ, і двосторонніх угод, і всього іншого", що почалося не 24 лютого 2022 року, а задовго до цього.

"Якщо цитувати деяких поважних експертів, то фактично сьогодні відбувається Третя світова війна, просто вона не така, як ми звикли бачити по телевізору Другу чи Першу світову. Але вона іде, і до неї так чи інакше залучені, якщо не прямо, то через допомогу Україні, вже понад 50 країн, що, до речі, майже вдвічі більше, ніж склад антигітлерівської коаліції під час Другої світової війни. Ця війна так чи інакше має завершитися нашою перемогою і перебудовою всієї тієї міжнародної системи, яка на сьогодні існує, - або створенням нової міжнародної організації, або тотальним реформуванням ООН", - сказав Єльченко.

При цьому він зауважив, що з 40 років дипломатичної служби більше половини провів у стінах ООН і "абсолютно переконаний у тому, що ця організація жодному реформуванню не підлягає".

Як приклад необхідності зміни нинішньої ситуації колишній постпред України в ООН навів цифри зловживання Росією правом вето у Радбезі ООН, у результаті чого система схвалення рішень там фактично паралізована.

Читайте також: Генсек ООН у виступі в Радбезі присвятив війні росії проти України одне речення

"Це важливо, тому що всі ті рішення, з якими Україна вимушена виходити на Генеральну асамблею ООН, розуміючи, що в Радбезі ООН Росія все одно все заблокує, мають не обов'язковий для виконання, а лише рекомендаційний характер. Тому навіть наші успішні дії, які вже привели до певних зрушень, наприклад, у створенні Спеціального трибуналу щодо Росії або механізму компенсацій за ті збитки, яких завдала Росія своєю агресією проти України, і багато інших питань, як би красиво вони не були сформульовані, окрім морального значення, що також важливо... не допоможуть таким чином, як могли б допомогти рішення Ради Безпеки ООН", - пояснив дипломат.

У цьому контексті Єльченко акцентував, що навіть після військової перемоги України з виходом на кордони 1991 року війна не закінчиться, і наслідки її не будуть подолані, тому що після цього у вирішальну фазу перейде робота по створенню того ж Трибуналу або компенсації Україні за завдані збитки під час війни.

"Для всього цього потрібні обов'язкові рішення Ради Безпеки ООН, і ми прекрасно розуміємо, що до тих пір, поки там сидітиме російська делегація, ці рішення не мають жодного шансу бути схваленими", - констатував колишній постпред України.

Як повідомлялося, наприкінці минулого року Україна ініціювала процес, спрямований на виключення Росії з Ради Безпеки ООН і Організації загалом. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-