Справа про геноцид стає процесом «цивілізований світ проти РФ» – Кориневич

Справа про геноцид стає процесом «цивілізований світ проти РФ» – Кориневич

Укрінформ
До справи “Україна проти РФ” щодо геноциду долучилися 33 держави, і Міжнародний суд ООН визнав інтервенції 32 держав прийнятними, тож, по суті, це справа “цивілізований світ проти РФ”.

Таку думку висловив посол з особливих доручень Міністерства закордонних справ України Антон Кориневич, Агент України у суді сказав в інтерв’ю кореспонденту Укрінформу в Гаазі.

Дипломат нагадав, що суть цієї справи полягає в тому, що Росія зманіпулювала положенням Конвенції про геноцид, звинувачуючи Україну в чиненні нібито геноциду на Донбасі починаючи з 2014 року.

"Тож РФ використала це як претекст для введення військ і вчинення вже повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року. Зазначу, що до цієї справи долучилися зі своїми інтервенціями багато держав, а саме 33, і вже 5 червня 2023 року Міжнародний суд ООН прийняв Наказ про те, що інтервенції 32 держав є прийнятними, і це по суті стає справою “Цивілізований світ проти РФ”. Це безпрецедентна кількість учасників, і вочевидь, у недалекому майбутньому можна розраховувати на те, що відбудуться слухання також по цій справі", - заявив Кориневич.

Він також зазначив, що до цієї справи може долучитися ще більше країн на інших стадіях.

Кориневич також нагадав, що справа “Україна проти Росії” щодо порушення РФ двох конвенцій - про боротьбу з фінансуванням тероризму та про ліквідацію всіх форм расової дискримінації – перша, яка слухається по суті, і українська сторона максимально відпрацювала, щоб надати Суду всі аргументи.

“Для нас це рішення важливе, бо воно, ми сподіваємося, зафіксує порушення РФ двох конвенцій... Також воно зафіксує, що РФ має понести відповідальність за ці порушення. Це рішення вочевидь зафіксує, що РФ повинна вчинити дії, аби не допустити повторення відповідних порушень, а також що РФ повинна сплатити відповідні компенсації... Об’єм компенсацій вирішується в окремому провадженні, коли є рішення справи по суті. Тобто рішення справи по суті відкриє шлях до того, щоб Міжнародний суд ООН почав встановлювати масштаб необхідних компенсацій з боку РФ”, - пояснив він.

Кориневич наголосив, що підставами для відповідальності на міжнародному рівні є рішення міжнародних судів.

"Рішення Міжнародного суду ООН є обов’язковими до виконання. Держава не може не виконувати рішення Міжнародного суду, невиконання рішень Міжнародного суду є порушенням з боку держави... Я думаю, що настане день, коли все, що міжнародні судові органи вирішать про порушення РФ міжнародного права, вона все виконає. ..Нам потрібно, зокрема, мати базу таких рішень і говорити про те, що це не тільки позиція України, держави - жертви агресії, а це є рішення міжнародних судових установ”, - пояснив Кориневич.

Читайте також: Україна у Гаазі: Росія продовжує ігнорувати два накази Міжнародного суду ООН

Як повідомляв Укрінформ, 16 березня Міжнародний суд ООН зобов’язав рф негайно припинити вторгнення в Україну, метою якого кремль назвав припинення нібито “геноциду” в Луганській та Донецькій областях. Водночас росія заявила, що не виконуватиме наказ Суду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-