Розпочалася зустріч у форматі «Рамштайн»

Розпочалася зустріч у форматі «Рамштайн»

Укрінформ
Розпочалася чергова зустріч Контактної групи з питань оборони України.

Її відкрив міністр оборони США Ллойд Остін, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

«Разом ми залишаємося на боці України», - підкреслив Остін.

Він зазначив, що міністри понад 50 країн обговорять сьогодні насамперед зміцнення української ППО, що є необхідним для захисту мирного населення та критичної інфраструктури від жорстоких російських повітряних атак.

«Передані системи Patriot, Iris-T і NASAMS рятують життя українців», – підкреслив міністр і закликав учасників групи продовжувати надавати системи ППО та боєприпаси до них.

Він додав, що група коригуватиме завдання відповідно до нових викликів і ситуації на полі бою, а також потреб ЗСУ.

На зустрічі ітиметься і про підготовку українських пілотів. Готовність розпочати підготовку пілотів на винищувачах 4-го покоління вже висловили Данія і Нідерланди, які мають доповісти про те, як просувається питання. Німеччина з Польщею, своєю чергою, ознайомлять інших зі станом робіт з ремонту бойових танків Leopard. Міністр подякував цим «двом коаліціям».

Зустріч, за словами Остіна, проходить в «критичний та історичний момент».

Він запевнив, що партнери будуть надавати Україні необхідну на цьому етапі допомогу, але також і таку, якої держава потребуватиме в довгостроковій перспективі, щоби Україна могла захистити себе від подальшої можливої агресії з боку Росії.

«Наразі стає дедалі зрозумілішим, що Україна потребує сил, які є сумісними з нашими (західними) збройними силами», – сказав Остін. Ідеться, пояснив він, про плани підготовки військових у майбутньому. Це закладе підвалини майбутніх ЗСУ.

Міністр згадав оголошений днями новий пакет допомоги США вартістю понад 2 млрд дол., який включає додаткові боєприпаси для систем Patriot і Hawk, ракети, 105- і 203-міліметрові артилерійські снаряди тощо. Окрім того, президент Байден схвалив передачу чергової партії допомоги вартістю 25 млн дол., в яку входять боєприпаси для NASAMS і HIMARS, додаткові Bradley, протитанкова зброя та інше.

Глава Пентагону назвав нещодавні ракетні атаки на Кривий Ріг і затоплення великих територій Херсонщини через руйнування Каховської ГЕС черговими нагадуванням про руйнівні наслідки російської агресії для невинних цивільних. Однак, зазначив він, українці продовжують надихати весь світ своєю мужністю і супротивом агресору, зусиллями зі звільнення власних територій і відновлення суверенітету держави. ЗСУ показали надзвичайну мужність і майстерність, підкреслив Остін.

Він зазначив, що Путін, починаючи свою війну проти України понад рік тому, думав, що легко переможе, але він помилився. Він подякував близько 50 країнам за те, що вони роблять на підтримку України.

Читайте також: Україна, боєприпаси, ядерне стримування – Столтенберг назвав теми зустрічі міністрів оборони НАТО

Зустріч проходить у Брюсселі, де цього ж дня відбувається зустріч міністрів оборони НАТО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-